Effects of diet therapy using small rice bowl
Project/Area Number |
19K20151
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | The University of Nagano |
Principal Investigator |
Shimpo Misa 長野県立大学, 健康発達学部, 講師 (90827247)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2019: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
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Keywords | 食事療法 / ナッジ / 食器 / 糖尿病 / 栄養教育 / 介入 |
Outline of Research at the Start |
栄養指導では、米飯量を抑える時に小さめの茶碗を使うよう勧めることがよく行われている。しかし、食事量に対する食器の縦断的な介入効果は調べられておらず、その科学的根拠は乏しい。そこで、本研究の問いは、「食事の適量管理に、食器はどのような影響を与えるか」とした。本研究では、食事の中でも米飯に着目し、研究1では茶碗に焦点を当てて米飯量に関連する要因を検討し、研究2では無作為化比較試験により米飯量の管理に対する茶碗の効果を検証する。これらの研究を通して、食事量の管理に伴う負担を抱えている糖尿病患者や肥満患者をはじめ、健康維持を行う多くの人にとって有用な科学的根拠を作り出すことを目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
This study aimed to investigate the effectiveness of using a smaller rice bowl for diet therapy among Japanese men with type 2 diabetes at one month and three months. As rice contributes the most to the total daily energy intake among Japanese people, this study focused on the size of the rice bowl. The changes in weight and body mass index among the intervention group at one month were significantly higher than those in the control group. There were no significant differences between the intervention and control groups at three months. More participants in the intervention group maintained and had the continuance intention of the intake of rice after three months than those in the control group. This result suggests that the method of using a small rice bowl to control the intake of rice might be easy to follow; however, the effects were not maintained over time.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究により,小さな茶碗を日常生活で用いた際の1か月および3か月後の体重への効果を示すことができた。これまで,食器の大きさと盛り付け量や喫食量との関連が報告されてきたものの,実験的な手法による1回の食事で検討されており,日常生活において継続的に小さな食器を用いた場合の効果は調べられていなかった。日本においても男性の肥満者の割合は増加傾向にあることから,簡単で効果的な食事管理方法を検討することは重要である。小さな茶碗を与えるという介入は,人件費やコストが高くない取り組みやすい介入である。本研究の結果はエビデンスに基づく効率的かつ効果的な栄養教育の提案へと繋がる。
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Report
(4 results)
Research Products
(3 results)