Project/Area Number |
19K20154
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Prefectural University of Hiroshima |
Principal Investigator |
Okada Genya 県立広島大学, 地域創生学部, 助教 (40778768)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | 周術期栄養 / 臨床栄養 / 腸内細菌叢 / 臨床栄養学 / 術後栄養状態 / 術後経口摂取 / 胃癌 |
Outline of Research at the Start |
本研究では胃癌手術患者を対象とし、観察研究として栄養状態の評価に用いられる各種生化学検査項目や身体計測などの項目を調査する。さらに生体内の消化・吸収及び代謝機能を評価するために糞便サンプルを用いた腸内細菌叢解析と便中短鎖脂肪酸解析を行い、胃癌手術による栄養状態や代謝機能の周術期変動を明らかにする。 その後、介入研究として2種類の栄養指導を行い、①術前の体重減少を最小限にすることを目指した栄養付加療法と、②術後の腸内細菌叢の改善を目指した栄養療法を行う。これら介入研究の効果を検証することで、消化管癌手術後の代謝変化を理解するとともに術後の低栄養状態の原因の一端を解明することを目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
The aim of the study was to identify a new relationship between nutrition and the gut microbiota from the perspective of improving nutrition. In this study, a preoperative to long-term postoperative observational study was conducted to evaluate changes in nutritional status and changes in the gut microbiota over time during the perioperative period. Subject enrolment and the execution of the study protocol were hampered by the COVID-19 infection. As a result, the gut microbiota continued to change up to the sixth postoperative month as a result of the post gastrectomy, as assessed at the phylum level. This suggests that surgery may have reduced the proportion of the most dominant bacterial species in healthy subjects due to mechanical changes in the gastrointestinal tract caused by gastrectomy, reduced gastric acid secretion capacity and the effects of postoperative diet, while bacteria that were only marginally present preoperatively may have increased their proportion.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
上部消化管癌の手術患者に生じる術後栄養状態の悪化と腸内細菌叢との関連は十分に明らかになっておらず,腸内細菌叢をターゲットとした栄養療法の開発は新たな治療戦略となる可能性がある。本研究成果を基にさらに症例数を重ねることで属や種レベルでの胃切除手術による腸内細菌叢の変化を解明する可能性がある。今後、代謝変化に関わる新たな菌種の発見することができれば、痩せや肥満といった栄養学上の問題を抱える多くの疾患や一般の健康管理に応用可能であり、オーダーメイド型栄養療法の開発に展開できる。
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