The mechanism of fermented foods inhibit the development of diabetes via innate lymphocytes in visceral fat
Project/Area Number |
19K20187
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Kyoto Prefectural University of Medicine |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2021-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2020)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
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Keywords | 糖尿病 / 内臓脂肪 / 自然リンパ球 / 慢性炎症 / 飽和脂肪酸 / 発酵食品 / 腸内細菌 |
Outline of Research at the Start |
糖尿病患者の増加の一因として食習慣の欧米化に伴う、腸内細菌叢の変化が関与していると考えられる。本課題では、欧米化食としての高脂肪高ショ糖食に加え、防護的作用を有する発酵食を添加することによる腸内細菌叢の改変と内臓脂肪組織での自然リンパ球(ILC)の変化を観察する。本課題により、食生活の欧米化が腸内細菌叢を乱し、内臓脂肪在住のILCを障害することで慢性炎症・インスリン抵抗性が発症することが明らかになる。また、発酵食品摂取による腸内細菌叢調節作用を介した抗炎症作用が明らかとなる。本研究は増加する糖尿病を抑制するうえで、日本の伝統的食文化としての和食への回帰の必要性の提案につながる。
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Outline of Final Research Achievements |
The change in gut microbiota, due to the westernization diet, is thought to the one of the reasons for the increase in the number of patients with diabetes. In this study, we aimed to clarify the effect of fermented foods on chronic inflammation through the activation of type 2 innate lymphocytes (ILC2) in visceral adipose tissue. We revealed that ILC2 in visceral fat suppressed the influx of saturated fatty acids into visceral fat through the suppression of expression of CD36, a fatty acid transporter expressed in visceral fat, thereby suppressing chronic inflammation in visceral fat and the development of diabetes. It was also found that consumption of fermented foods suppressed the accumulation of visceral fat.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
糖尿病が増加している背景には食習慣の欧米化とそれに伴う内臓脂肪での慢性炎症が挙げられる。内臓脂肪の2型自然リンパ球は欧米化食に多く含まれる飽和脂肪酸が内臓脂肪への流入を抑制することで慢性炎症を防ぎ、糖尿病発症を抑制する働きがあることが明らかとなった。さらに、日本伝統の発酵食品を摂取することで、内臓脂肪の蓄積を抑制する効果があることが明らかとなった。 本研究より、糖尿病の発症予防・改善のために食習慣を見直すことの重要性が明らかになったと考える。
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Report
(3 results)
Research Products
(6 results)