The effect of dietary fiber intake on eating behavior and gut microbiota
Project/Area Number |
19K20207
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Toyo University |
Principal Investigator |
Konishi Kana 東洋大学, 食環境科学部, 助教 (40822185)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
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Keywords | 食物繊維 / 食欲 / 食行動 / 腸内細菌 / イヌリン / 水溶性食物繊維 / 短鎖脂肪酸 / 摂食行動 / 抑制機能 / 脳報酬系 / 報酬系 / 認知・実行機能 |
Outline of Research at the Start |
肥満者・非肥満者において食物繊維摂取と摂食調節,特に脳報酬系による調節機能との関連を明らかにし,それらの関係に寄与する腸内細菌叢を探索する.さらに,肥満者・非肥満者それぞれの摂食行動調節に有効な食物繊維処方を明らかにする.肥満者・非肥満者各30名を対象に,食物繊維摂取が摂食行動を抑制するか否かを一過性,及び長期的介入により検討する.摂食行動は一般的に質問紙により評価されるが,認知機能評価法であるストループテストを改変し応用することで,食物への潜在意識と実行機能を合わせて客観的に評価し,肥満者の肥満関連行動に対する過小評価の問題を解決しようとする点が本研究の特徴である.
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Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study was to examine the effects of inulin, a type of dietary fiber, on eating behavior and appetite. The changes in gut microbiota were also examined to reveal the mechanisms mediating the association between dietary fiber and appetite. (Experiment 1) Twenty healthy adults participated in the study. They consumed an inulin-containing beverage and a placebo beverage; the two conditions were conducted in a random crossover. Acute ingestion of inulin-containing beverages suppressed food intake 210 minutes after consumption. (Experiment 2) Twenty-six healthy adults received either inulin or placebo for 6 weeks. Blood levels of hormones (leptin, ghrelin, and peptide YY) and eating behavior assesed by Three-Factor Eating Questionnaire did not change after the intervention. The relative abundance of Bifidobacterium and Coprococcus were changed after the intervention.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食物繊維は摂食調節機構の正常化に寄与することが示唆されており、そのメカニズムとして腸内細菌が介在していることが考えられる。本研究では水溶性食物繊維であるイヌリンを用いた介入を行った。食物繊維の種類や腸内細菌組成等の腸内環境の違いによって食物繊維摂取の食欲抑制効果が異なるか否かを明らかにすることは、肥満の予防・改善を目的とした栄養処方を作成するためのエビデンス構築に役立つことが期待される。
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Report
(5 results)
Research Products
(5 results)