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Development of Dualism Model for Food Choice

Research Project

Project/Area Number 19K22344
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Medium-sized Section 41:Agricultural economics and rural sociology, agricultural engineering, and related fields
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

Nakashima Yasuhiro  東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 教授 (50202213)

Project Period (FY) 2019-06-28 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥5,980,000 (Direct Cost: ¥4,600,000、Indirect Cost: ¥1,380,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords食選択 / 外部化 / 簡便化 / 食の価値 / WEBアンケート / Best-Worst Scaling / WEB調査 / 新型コロナウイルス / 行動経済学 / 心理的財布 / グループインタビュー / 米消費
Outline of Research at the Start

食品の選択は、教科書的な単純なモデルでは説明できない。対象となる品目数の多さと購買頻度の高さのために、日常生活の中では時間を掛けず、他の商品の購買計画を変更しないようにできるだけ安い商品を選びがちである。そこで、本研究では、食行動の本質を的確にモデル化するため、食は「生きるための食」(A食)と「楽しむための食」(B食)の2種類から構成されるというモデル(二元論的枠組み)を提示し、グループインタビュー、WEB調査、POSデータによる検証を行う。さらにそのモデルを踏まえて、食品産業のマーケティング戦略と地域の農産物ブランド戦略のあり方について考察する。

Outline of Final Research Achievements

Our daily dietary pattern has changed dramatically since the end of World War II, and as the opportunity cost of time has risen with the maturation of society, the phenomenon of externalization and simplification in eating has developed in general. Factors such as the selection of ingredients, the time and effort required to procure and prepare them, and the amount of time spent on meal consumption have had a complex influence on contemporary food choices.
In this study, based on the existence of people who "take time and effort" and "enjoy" for meal preparation, two perspectives, "food for living" (food A) and "food for enjoying" (food B), were set, and large-scale Web surveys were conducted to study people's attitudes and perceptions that appear in each meal situation from an analytical concept of food value.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

消費者の日常的な食行動や食品企業の商品戦略などで観察される、食品の安価志向やブランドの乱立などの定型化された状況を解明するため、「生きるための食」(A食)と「楽しむための食」(B食)という視角から食選択が二元論的に行われるという新たなモデルを検討した。その概念枠組みの下で「食の価値」視点に基づきながら、食行動をめぐる態度や認識に関して多角的な評価を行った。このモデルは、食品分野のマーケティング手法、食を利用した地域振興のあり方、公的に支援すべき食の対象の明確化といった政策論に新たな知見を提供することが期待される。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (8 results) (of which Open Access: 5 results,  Peer Reviewed: 2 results) Presentation (2 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Significance of Less Meat Diets on the Food System2022

    • Author(s)
      中嶋康博
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 55 Issue: 1 Pages: 40-46

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.55.40

    • NAID

      130008158361

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Year and Date
      2022-02-05
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 世界と日本の食料システム改善の意義2022

    • Author(s)
      中嶋康博
    • Journal Title

      臨床栄養

      Volume: 140(6) Pages: 834-839

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Journal Article] How food values of Japanese consumer changed under the COVID-19 pandemic?2021

    • Author(s)
      村上智明、中谷朋昭、伊藤暢宏、安部晃司、北恵実、中嶋康博
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 28 Issue: 3 Pages: n/a

    • DOI

      10.5874/jfsr.21_00012

    • NAID

      130008144102

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] わが国の食と農-ウィズコロナの現状とアフターコロナの課題2021

    • Author(s)
      中嶋康博
    • Journal Title

      VESTA

      Volume: 123 Pages: 28-35

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] Diversity in attitudes towards food preparation: A study focusing on food values2021

    • Author(s)
      安部晃司, 北恵実, 中谷朋昭, 村上智明, 伊藤暢宏, 中嶋康博
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 27 Issue: 4 Pages: 286-291

    • DOI

      10.5874/jfsr.27.4_286

    • NAID

      130008002952

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] この混乱期に食のあり方を見つめ直す2021

    • Author(s)
      中嶋康博
    • Journal Title

      AFCフォーラム

      Volume: 68 Pages: 3-6

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 平成期の食料政策の課題-食料自給率とフードシステム-2020

    • Author(s)
      中嶋康博
    • Journal Title

      フードシステム研究

      Volume: 27 Issue: 3 Pages: 69-79

    • DOI

      10.5874/jfsr.27.3_69

    • NAID

      130007981615

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 平成期の食の経済2019

    • Author(s)
      中嶋康博
    • Journal Title

      VESTA

      Volume: 114 Pages: 30-35

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] COVID-19感染拡大下で食に求める価値はどのように変化したのか?-Food Valuesによるアプローチ-2021

    • Author(s)
      村上智明、中谷朋昭、安部晃司、北恵美、伊藤暢宏、中嶋康博
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 食事準備にかける手間と食の価値認識-大規模データによる分類とBest-Worst Scalingによる比較-2020

    • Author(s)
      安部晃司, 北恵実, 中谷朋昭, 村上智明, 伊藤暢宏, 中嶋康博
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] 食の展望2023

    • Author(s)
      南直人、中嶋康博他
    • Total Pages
      448
    • Publisher
      農山漁村文化協会
    • ISBN
      9784540201103
    • Related Report
      2022 Annual Research Report

URL: 

Published: 2019-07-04   Modified: 2024-01-30  

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