• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Relationship between "Taste" Stimulation and Voluntary Swallowing Function: Verification of a Feeding Approach

Research Project

Project/Area Number 19K22748
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Medium-sized Section 58:Society medicine, nursing, and related fields
Research InstitutionNiigata University

Principal Investigator

Uchiyama Mieko  新潟大学, 医歯学系, 教授 (10444184)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 飯島 淳彦  新潟大学, 自然科学系, 教授 (00377186)
奥田 明子 (田所明子)  新潟大学, 医歯学系, 講師 (60454584)
小山 諭  新潟大学, 医歯学系, 教授 (10323966)
黒瀬 雅之  岩手医科大学, 歯学部, 教授 (40397162)
佐藤 大祐  新潟大学, 研究推進機構, 助教 (70778703)
Project Period (FY) 2019-06-28 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords美味しさ / 随意性嚥下機能 / 摂食アプローチ / 「美味しさ」 / 嚥下機能
Outline of Research at the Start

「口から食べる」ということは、からだの栄養を保つという観点だけではなく、「美味しさ」や「満足」といった情動にも関連しているのではないか。これは医療や福祉領域では経験知、実践知となっているが、エビデンスはない現状である。それは「美味しさ」の検証は難解であるからだ。我々の進めてきた検証成果では、生体反応から客観的な指標を策定できる可能性が見えてきた。そして嚥下機能定量化で評価ができる可能性を見出すことができた。本研究は「美味しさ」が「飲み込み」にも関連しているか定量的に検証するものである。この成果から嚥下機能の低下にある対象の「口から楽しみながら食べる」という摂食ケア介入につながるものといえる。

Outline of Final Research Achievements

This study examines whether there is a difference in 'swallowing' with and without the sense of 'deliciousness.' From the validation work we have carried out so far, we identified the possibility of quantifying 'deliciousness' using biological reactions. We also attempted to formulate a sample that would serve as a 'taste' stimulus and quantify the voluntary swallowing function. The initially planned evaluation using an atmospheric pressure sensor in the pharyngeal cavity was replaced by a less invasive method of image analysis around the laryngeal ridge, which was then verified. As a result, it was confirmed that there were changes in swallowing speed depending on the taste differences. The results of this project can be used as basic data for taste stimulation to support feeding.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

研究代表者と研究分担者は3年前から「美味しさ」の客観的指標の策定が必要だと考え,検証した結果,味刺激による瞳孔の縮尺に変動があることや唾液内のタンパク質の1種が特異的に変動する可能性の示唆があった.これらの成果を用いて嚥下機能の定量化で評価ができる可能性を見出した.本研究は,今成果を基にすることで,嚥下機能の低下にある対象の「口から楽しみながら食べる」という摂食ケアへの積極的な介入につながる「芽生え期」の研究といえる.今成果から嚥下機能の低下にある高齢者や知覚障害者への研究応用が可能となり,摂食ケアの技術向上につながるものと考える.

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (15 results)

All 2022 2021 2020 2019 Other

All Journal Article (6 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 2 results) Presentation (7 results) (of which Invited: 1 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] フレイル・ロコモ・サルコペニアの予防・改善:味覚と亜鉛2021

    • Author(s)
      小山 諭, Hansani Madushika Abeywickrama, 奥田 明子, 住吉 智子, 内山 美枝子
    • Journal Title

      BIO Clinica

      Volume: 36 Pages: 1301-1306

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 味覚のアセスメント:主観的味覚と味覚センサーの比較2020

    • Author(s)
      小山 諭,大沼彩香,小野間憲泰,内山美枝子,奥田明子,飯島淳彦
    • Journal Title

      栄養

      Volume: 35(1) Pages: 53-55

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Validation of human salivary proteins affected by normal diet2020

    • Author(s)
      Akiko Okuda, Yuya Hirasawa, Yu Koyama, Atsuhiko Iijima, Etsuko Yamada, Rina Takanarita, Mieko Uchiyama
    • Journal Title

      Int J Anal Bio-Sci

      Volume: 8 Pages: 18-23

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 新たな視点で見る栄養評価 味覚のアセスメント 主観的味覚と味覚センサー2019

    • Author(s)
      小山 諭, 大沼 彩香, 小野間 憲泰, 内山 美枝子, 奥田 明子, 飯島 淳彦
    • Journal Title

      栄養

      Volume: 4 Pages: 114-114

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Assessment of Nutritional Status and Dietary Pattern of a Rural Adult Population in Dry Zone, Sri Lanka.2019

    • Author(s)
      Abeywickrama HM, Wimalasiri KMS, Koyama Y, Uchiyama M, Shimizu U, Chandrajith R, Nanayakkara N
    • Journal Title

      International journal of environmental research and public health

      Volume: 17 Issue: 1 Pages: 150-150

    • DOI

      10.3390/ijerph17010150

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Differences in subjective taste between Japanese and SriLankan students depending on food composition,nationality, and serum zinc2019

    • Author(s)
      Yu Koyama a, Shalika Dewmi Premarathne, Thulasika Oppilamany, Ayaka Ohnuma, Akiko Okuda, Atsuhiko Iijima, Noriyasu Onoma, Mieko Uchiyama
    • Journal Title

      Clinical Nutrition Experimental

      Volume: 23 Pages: 60-68

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] 反応時間の違いに着目した味覚・嗅覚刺激による自律神経系の反応2022

    • Author(s)
      谷保有紀,内山美枝子,小山諭,奥田明子,川口 史 ,樺沢 貴宏,明道 聖子,高成田里菜,飯島淳彦
    • Organizer
      第61回日本生体医工学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 咽頭運動の画像解析における「美味しさ」と随意性嚥下機能と関連検証2022

    • Author(s)
      内山美枝子,高成田里菜,佐藤大祐
    • Organizer
      第61回日本生体医工学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 新時代の健康ニーズに応える看護学と工学の共創2022

    • Author(s)
      内山美枝子
    • Organizer
      第61回日本生体医工学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 味・香り刺激に対する美味しさの主観評価と瞳孔反応2020

    • Author(s)
      谷保 有紀、鈴木 良謙,高成田 里菜,笹口 亜矢佳,宮﨑 千紘,内山 美枝子,飯島 淳彦
    • Organizer
      第8回看護理工学会学術集会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 味刺激およびフレーバーの種類における皮膚電気反応変化の検証2020

    • Author(s)
      内山 美枝子,飯島 淳彦,鈴木 良謙,笹口 亜矢佳,宮﨑 千紘,谷保 有紀,高成田 里菜
    • Organizer
      第8回看護理工学会学術集会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 食の嗜好性と唾液内タンパクの関係に関する検証2020

    • Author(s)
      高成田 里菜,奥田明子,小山 諭,内山美枝子
    • Organizer
      第12回新潟看護ケア研究学会学術集会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 味刺激に対する皮膚電気反応と瞳孔反応によるおいしさの定量化2019

    • Author(s)
      ,小山諭,奥田明子、大沼彩香,小野間憲泰
    • Organizer
      第7回看護理工学会学術集会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Remarks] 新潟大学大学院保健学研究科看護学分野基礎看護学内山美枝子研究室

    • URL

      http://www.clg.niigata-u.ac.jp/~ucci-/index.html

    • Related Report
      2021 Annual Research Report 2020 Research-status Report
  • [Remarks] 新潟大学医学部保健学科看護学専攻内山美枝子研究室

    • URL

      http://www.clg.niigata-u.ac.jp/~ucci-/index.html

    • Related Report
      2019 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-07-04   Modified: 2023-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi