Project/Area Number |
19K22814
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 59:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
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Research Institution | University of Shizuoka |
Principal Investigator |
Miura Shinji 静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (10342932)
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Project Period (FY) |
2019-06-28 – 2021-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2020)
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Budget Amount *help |
¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
Fiscal Year 2019: ¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
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Keywords | リポクオリティ / ホスファチジルコリン / アシル基転移酵素 / 骨格筋 / リモデリング / リン脂質 |
Outline of Research at the Start |
生体内には数多くの脂質分子種が存在し、その多様性が生体機能制御に関与することが類推されているが、その分子実体やメカニズムについては不明な点が多い。生体膜の構成成分であるホスファチジルコリン(PC)は、結合している脂肪酸の組み合わせから数多くの分子種が存在する。申請者らはこれまでに、骨格筋に含まれるPC分子種が筋線維タイプによって異なることを明らかにし、それが筋線維の特性に寄与している可能性を示唆している。本研究課題は、骨格筋の筋線維タイプによるPC分子種の相違を手がかりに、未だ解明されていない「“生体を構成する脂質の質”と生体機能の関係」を明らかにしようとする挑戦的な研究課題である。
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Outline of Final Research Achievements |
Skeletal muscles are roughly divided into fast-twitch muscles with a high contraction rate and slow-twitch muscles with a slow contraction rate. Previous studies have suggested that the fatty acid species that bind to phosphatidylcholine (PC) in muscle differ depending on the muscle fiber type, but the mechanism by which the difference in PC molecular species occurs and its physiological significance have not been elucidated. In this study, we revealed that the fast-twitch muscle contained 16:0-PC, and the slow-twitch muscle contained 18:0-PC in addition to 16:0-PC. Furthermore, we showed that acyltransferase LPLAT1 increased the amount of 18:0-PC in muscle and these changes in the fatty acid species that bind to PC had a great effect on muscle properties and functions.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
従来の栄養学では、“摂取する脂質の量や質”と生体機能や疾病発症との関係性が重要視され、“生体を構成する脂質の質”と生体機能の関係性まで踏み込んだ解析はされてこなかったが、組織におけるPC分子種の質がその機能に重要な働きをしていることが判明し、栄養学における脂質の新たな意義を見出した。
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