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food consciousness and sapere method for preschool children

Research Project

Project/Area Number 19KT0042
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section特設分野
Research Field Agricultural Resources for the Next Generation
Research InstitutionDepartment of Clinical Research, National Hospital Organization Kyoto Medical Center

Principal Investigator

SOMEI JUNICHIRO  独立行政法人国立病院機構(京都医療センター臨床研究センター), 臨床研究企画運営部, 研究員 (50838480)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 坂根 直樹  独立行政法人国立病院機構(京都医療センター臨床研究センター), 臨床研究企画運営部, 研究室長 (40335443)
Project Period (FY) 2019-07-17 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywordsサペレメソッド / 食育 / 五感 / 感覚学習 / 食教材 / 好き嫌い / 幼児教育 / 保育の質 / 体験学習 / 生産地 / 幼児 / sapereメソッド / 保育
Outline of Research at the Start

Sapereメソッドによる五感を使った食の体験学習をベースに、野外(園庭)での自然体験や魚の解体と胃内容物の観察体験、などを組み合わせて、食べることを通じて食材の育った自然環境をイメージさせるパッケージプログラムの開発を検討します。
そしてこのプログラム適用による幼児への効果を、保育者・保護者等へのアンケートの他、客観的計測手法についても多面的に検討します。
さらに、食材生産地における食材の新たな機能性と食材提供体制の確立とともに、保育園・保育士等に大きな負担のかからない食の体験学習システムの構築を検討します。

Outline of Final Research Achievements

In order to foster consumers who can empathize with and understand the diverse and sustainable next generation of agricultural resources, we have created a sensory learning program (6 times a year for 30 minutes per session) for preschoolers using the "Sapere method" that emphasizes the senses and has been improved through about 340 practices.
In a questionnaire conducted after the implementation of this sensory learning program, the number of children who are interested in food has increased (91%), and 96% of nursery teachers answered that they would like to recommend it to other nursery teachers (kindergartens). In addition, parents answered that 93% of children enjoyed participating, 78% of children were interested in food and cooking, and 98% of parents wish the continuation of this program.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

欧州で取り組みが進むSapereメソッドを用いて、我が国の未就学児を対象とした食育プログラムを開発し、複数の保育所や幼稚園等において実践し、その効果を計測した。子どもの養育者(保育士等や保護者)へのアンケートから、このプログラムが子どもの食に対する感受性を向上させることとが確認され、生産と消費が共感する次世代の基礎となることが期待される。
また、子どもによる食材の五感体験は、子ども自身の内発的動機付けを促すと共に、養育者が子どもの感性への気づきを得る特徴が把握された。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (2 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 2 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] 体験・共感型食育活動による保育士等の意識・行動・自信度変化と子どもの食行動変化 : 保育士等と園児が一緒に楽しむ活動で子どもの食と保育の質を向上2022

    • Author(s)
      染井順一郎、河口八重子、坂根直樹
    • Journal Title

      チャイルドヘルス

      Volume: 25(6) Pages: 461-467

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 体験・共感型食育活動による保育士等の意識・行動・自信度変化と子どもの食行動変化~保育士等と園児が一緒に楽しむ活動で子どもの食と保育の質を向上~2022

    • Author(s)
      染井順一郎、河口八重子、坂根直樹
    • Journal Title

      チャイルドヘルス

      Volume: 25巻6号

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 2・3 歳児へのサペレメソッドを使った食体験プログラムによる 苦手野菜数減少効果2021

    • Author(s)
      染井順一郎、河口八重子、坂根直樹
    • Journal Title

      チャイルドヘルス

      Volume: -

    • NAID

      40022663899

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 2・3歳児への五感をきたえる味の教室の実践とその効果2020

    • Author(s)
      染井順一郎
    • Organizer
      立命館大学食総合研究センターシンポジウム「味わいの発達と味覚教育」
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] Taste class for two and three years old children in Kyoto2019

    • Author(s)
      Junichiro Somei, Yaeko Kawaguchi
    • Organizer
      8th SAPERE SYMPOSIUM
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Book] 五感が育つ子どもの食育2021

    • Author(s)
      染井 順一郎、河口 八重子
    • Total Pages
      112
    • Publisher
      保育社
    • ISBN
      9784586086443
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-07-22   Modified: 2024-01-30  

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