Project/Area Number |
20390488
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Prosthetic dentistry
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Research Institution | Osaka University |
Principal Investigator |
NOKUBI Takashi Osaka University, 先端科学イノベーションセンター, 特任教授 (80028753)
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Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
AKAGAWA Yasumasa 広島大学, 医歯薬学総合研究科, 教授 (00127599)
IGARASHI Yoshimasa 東京医科歯科大学, 医歯学総合研究科, 教授 (20107303)
GOTHO Masaaki 佐賀大学, 医学部, 教授 (10145211)
TANAKA Yoshinobu 愛知学院大学, 歯学部, 教授 (60014271)
YOKOYAMA Aturou 北海道大学, 歯学研究科, 教授 (20210627)
MAEDA Yoshinobu 大阪大学, 歯学研究科, 教授 (10144510)
ONO Takahiro 大阪大学, 歯学研究科, 准教授 (30204241)
IKEBE Kazunori 大阪大学, 歯学部附属病院, 講師 (70273696)
KUROYANAGI Reiko 愛知学泉大学, 家政学部, 講師 (20410590)
SAWAI Asuka 千葉県立保健医療大学, 健康科学部, 助教 (00454330)
KUDOU Noriyo 千葉県立保健医療大学, 健康科学部, 教授 (50153309)
YOSHINO Kaori 帝塚山大学, 現代生活学部・食物栄養学科, 准教授 (10410218)
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Research Collaborator |
HUKAMIZU Kouzou 深水歯科医院, 院長
YOKOTA Mituhiro 横田歯科医院, 院長
YOSHIDA Minoru 吉田歯科医院, 院長
NOKUBI Yoshiko 野首歯科医院, 院長
YAMOTO Takahumi 山本歯科医院, 院長
YASUI Sakae 大阪大学, 先端科学イノベーションセンター, 特任研究員 (40294110)
YOSHIMUTA Yoko 大阪大学, 先端科学イノベーションセンター, 特任研究員 (50403035)
NOKUBI Hukuko 大阪大学, 先端科学イノベーションセンター, 特任研究員 (10550436)
KUSUNOKI Chie 大阪大学, 先端科学イノベーションセンター, 特任研究員 (70600500)
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Project Period (FY) |
2008 – 2010
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2010)
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Budget Amount *help |
¥18,980,000 (Direct Cost: ¥14,600,000、Indirect Cost: ¥4,380,000)
Fiscal Year 2010: ¥5,070,000 (Direct Cost: ¥3,900,000、Indirect Cost: ¥1,170,000)
Fiscal Year 2009: ¥8,710,000 (Direct Cost: ¥6,700,000、Indirect Cost: ¥2,010,000)
Fiscal Year 2008: ¥5,200,000 (Direct Cost: ¥4,000,000、Indirect Cost: ¥1,200,000)
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Keywords | 咀嚼 / 咀嚼能率 / 咀嚼能力 / 検査用グミゼリー / β-カロチン / 疫学調査 / 自動測定装置 / グルコース / フルオート測定装置 / 機能評価 / 測定装置 / グミゼリー / 検査装置 / 色素 |
Research Abstract |
To easily and accurately evaluate the most important masticatory ability in many oral functions anytime, anywhere, by anyone, we developed a test gummy jelly containing β-carotene and a new masticatory performance method. The glucose concentration measurement method was used in many research institutions and it was found that the manual method using test gummy jelly containing β-carotene could usefully evaluate for the masticatory performance of various oral conditions. Additionally, newly developed methods for measuring β-carotene concentration using semi- and full-automatic measuring devices was useful for more precisely evaluating masticatory performance. The results indicated that these methods could be widely applied in various testing environments.
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