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Detection and Analysis of the Thermal Conduction in Foodstuffs during Cooling Procedure

Research Project

Project/Area Number 20500690
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionTokyo Kasei University

Principal Investigator

NAGAO Keiko  Tokyo Kasei University, 家政学部・栄養学科, 教授 (20217970)

Project Period (FY) 2008 – 2010
Project Status Completed (Fiscal Year 2010)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2010: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2009: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2008: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Keywords冷却操作 / 熱移動 / 無次元温度 / 食材冷却曲線 / 緩和時間 / 熱伝導率 / 熱拡散率 / 食品材料 / 温度低下曲線 / 緩和現象 / 冷却過程 / ババロア / メレンゲ / 熱移動現象 / 指数式 / 熱媒体
Research Abstract

The thermal conduction induced close to the cooling plane was detected precisely along the one-dimensional axis in a variety of solidified foodstuffs. In all the cases of cooling procedure in this study, the cooling down has commenced in a rapid process in the sample, and the cooling process has then gradually shifted to the slow stage. The cooling has been suspended finally from the procedure. All of the cooling pattern obtained with solidified foods can simply be recognized as the 'relaxation phenomenon' without any noise caused by the phase change of the component in the sample. Such the cooling behavior of foods is quite different from the heating procedure of foodstuffs. Thus, the cooling procedure of foodstuffs can simply be recognized as the relaxation process of thermal energy with the relaxation time.

Report

(4 results)
  • 2010 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2009 Annual Research Report
  • 2008 Annual Research Report
  • Research Products

    (63 results)

All 2011 2010 2009 2008

All Journal Article (28 results) (of which Peer Reviewed: 27 results) Presentation (30 results) Book (5 results)

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      130004510468

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      110007989552

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    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-29
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] ラジカル消去活性能からみた野菜漬物の抗酸化性の特徴2009

    • Author(s)
      小松あき子、藤森文啓、長尾慶子、徳永拓史、原田和樹
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-29
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      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] 家庭科教職課程履修生に対するエコ・クッキング教育効果の詳細分析2009

    • Author(s)
      三神彩子、松田麗子、佐藤久美、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-29
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      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] 蒸気供給によるオーブンの加熱特性の変化と脱脂効果2009

    • Author(s)
      杉山久仁子、長尾慶子、伊与田浩志、渋川祥子, 他14名
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
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      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] ソバ茶浸出液の抗酸化性に及ぼす水質の影響2009

    • Author(s)
      堂前美和子、粟津原理恵、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
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      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] ソバ茶浸出液の色および嗜好性に及ぼす水質の影響2009

    • Author(s)
      尾久智希、粟津原理恵、加藤哲郎、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
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      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] 女子学生の魚と魚料理に対する関心度について2009

    • Author(s)
      成田享子、加藤和子、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
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      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] エチゼンクラゲの調理食品としての利用と抗酸化能測定2009

    • Author(s)
      永塚規衣、長尾慶子、原田和樹、上野俊士郎
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
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      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] パウンドケーキの主材料のバターと上白糖の代替品(%)が製品の品質に与える影響2009

    • Author(s)
      土屋京子、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
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      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] 発酵液の種類及び調製条件がスペルト小麦パンの物性と抗酸化性に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      喜多記子、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
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      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] 泡立て条件を変えて調製した卵白メレンゲ内部の熱移動速度の測定2008

    • Author(s)
      水珠子・長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成20年度大会
    • Place of Presentation
      相山女学園大学
    • Year and Date
      2008-08-30
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      2010 Final Research Report
  • [Presentation] 小麦粉ドウ内部の熱移動に及ぼす膨化現象の影響2008

    • Author(s)
      水珠子・長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-05-31
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  • [Book] 調理を学ぶ2009

    • Author(s)
      長尾慶子(編著)
    • Total Pages
      188
    • Publisher
      八千代出版
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  • [Book] Nブックス実験シリーズ調理科学実験2009

    • Author(s)
      長尾慶子・香西みどり編, 他10名
    • Total Pages
      134
    • Publisher
      建帛社
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  • [Book] 料理のなんでも小事典2008

    • Author(s)
      日本調理科学会編(分担執筆)
    • Total Pages
      308
    • Publisher
      講談社(ブルーバックス)
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      2008 Annual Research Report
  • [Book] 調理を学ぶ2008

    • Author(s)
      長尾慶子編, 他10名
    • Total Pages
      204
    • Publisher
      八千代出版
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  • [Book] Handbook of Chemiluminescent Methods in Oxidative Stress Assessment2008

    • Author(s)
      Mami Ando, Kazuki Harada, Toshimichi Maeda, Satoshi Kitao, Norie Nagatsuka, Keiko Nagao, Yoshiyuki Tamura
    • Total Pages
      207
    • Publisher
      Transworld Research Network, India
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      2008 Annual Research Report

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Published: 2008-04-01   Modified: 2016-04-21  

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