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馬鈴薯澱粉粕および有色馬鈴有色素成分の健康機能性

Research Project

Project/Area Number 20580120
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionObihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine

Principal Investigator

福島 道広  帯広畜産大学, 畜産学部, 教授 (20231558)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 島田 謙一郎  帯広畜産大学, 畜産学部, 准教授 (80301969)
Project Period (FY) 2008 – 2010
Project Status Completed (Fiscal Year 2010)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2010: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2009: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords馬鈴薯澱粉粕 / レジスタントスターチ / レジスタントプロテイン / ポテトペプチド / アントシアニン / アルカリフォスファターゼ / スーパーオキシジスムターゼ / 抗酸化作用 / 難消化性澱粉 / ペプチド / ガラクトサミン / 腸内発酵 / 乳酸菌 / ラット / カルシウム / コレステロール / 胆汁酸 / 中性ステロール
Research Abstract

北海道は馬鈴薯の生産地として日本国内でも生産量の大部分を占めており毎年100万トンもの馬鈴薯が北海道内で澱粉へと加工されている.このとき,イモから澱粉を取り除いた粕が発生し,その量は年間10万トンにもおよぶ.この澱粉粕には約80%の炭水化物が残存しており,難消化性物質(レジスタントスターチおよびタンパク質など)の存在も確認している.さらに新規の有色馬鈴薯にはアントシアニンの存在も確認している.
そこで本研究では馬鈴薯澱粉粕中に含まれる澱粉,タンパク質および色素画分の機能性について探求した.馬鈴薯澱粉粕および澱粉粕から抽出したタンパク質を酵素処理によりペプチドまで分解した試料,有色馬鈴薯からアントシアニンを抽出した色素画分を動物実験および細胞実験に供し,脂質代謝および抗酸化作用に及ぼす影響について検討した.
その結果,本年度は馬鈴薯由来の高リン酸化澱粉で小腸でのアルカリホスファターゼ酵素活性が促進してミネラルおよび糖質の吸収を促進することが明らかとなった.また,澱粉粕から抽出・調製方法を検討した2種類のポテトペプチドでコレステロール低下作用が認められた.また有色馬鈴薯の色素抽出物が抗酸化酵素であるスーパーオキシジスムターゼ活性とその遺伝子発現を増加させることにより,抗酸化作用を高めることが明らかとなった.以上の結果より,馬鈴薯澱粉粕中の澱粉画分およびペプチド画分にはそれぞれレジスタントスターチおよびレジスタントプロテインとしてプレバイオティクス効果を有することが明らかとなった.また新規の有色馬鈴薯中のアントシアニン画分には強い抗酸化作用を有することも明らかとなった.このことより食品として有効利用できる可能性が認められた.得られた成果についてはJournal of Functional Foods,Nutrition Research,Plant Foods for Human Nutrition,日本食物繊維学会誌,日本消化吸収学会誌に論文が掲載された.

Report

(3 results)
  • 2010 Annual Research Report
  • 2009 Annual Research Report
  • 2008 Annual Research Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2011 2010 2009 2008

All Journal Article (10 results) (of which Peer Reviewed: 10 results)

  • [Journal Article] 機能性糖質の研究の動向について-とくに機能性糖質のプレバイオティクス効果について-2011

    • Author(s)
      福島道広, 中村有美, 李スルギ, 土平洋彰, 小林由佳, 川上秋桜, 島田謙一郎, 韓圭鎬
    • Journal Title

      日本消化吸収学会誌

      Volume: (in press)

    • NAID

      10028188522

    • Related Report
      2010 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Preparation method modulates hypocholesterolaemic responses of potato peptides2010

    • Author(s)
      Liyanage R, Minamino S, Nakamura Y, Shimada K, Sekikawa M, Sasaki K, Ohba K, Barana CJ, Shibayama S, Fukushima M.
    • Journal Title

      Journal of Functional Foods

      Volume: 2 Pages: 118-125

    • NAID

      120006390508

    • Related Report
      2010 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Ingestion of potato starch containing esterified phosphorus increases alkaline phosphatase activity in the small intestine in rats2010

    • Author(s)
      Mineo H, Morikawa N, Ohmi S, Ishida K, Machida A, Kanazawa T, Chiji H, Fukushima M, Noda T.
    • Journal Title

      Nutrition Research

      Volume: 30 Pages: 341-347

    • Related Report
      2010 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Colored potato extracts induce superoxide dismutase-2 mRNA via ERK1/2 pathway in HepG2 cells2010

    • Author(s)
      Hashimoto N, Noda T, Kim SJ, Yamauchi H, Takigawa S, Matsuura-Endo C, Suzuki T, Han KH, Fukushima M.
    • Journal Title

      Plant Foods for Human Nutrition

      Volume: 65 Pages: 266-270

    • Related Report
      2010 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] ラットの脂質代謝および腸内細菌叢に及ぼすポテトペプチドおよび金時豆同時摂取の影響2010

    • Author(s)
      岡田朋子, 山影はるか, 川上秋桜, 中村有美, 韓圭鏑, 島田謙一郎, 関川三男, 紙谷年昭, 戸田登志也, 柴山進一, 福島道広
    • Journal Title

      日本食物繊維学会誌

      Volume: 14 Pages: 45-54

    • Related Report
      2010 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Potato and soy peptides alter caecal fermentation and reduce serumnon-HDL cholesterol in rats fed cholesterol2009

    • Author(s)
      Liyanage R, Han KH, Shimada K, Sekikawa M, Tokuji Y, Ohba K, Sasaki K, Barana CJ, Shimizu T, Fukushima M.
    • Journal Title

      European Journal of Lipid Science and Technology 111

      Pages: 884-892

    • Related Report
      2009 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Ingestion of potato starch containing high levels of esterified phosphorus reduces calcium and magnesium absorption and their femoral retention in rats2009

    • Author(s)
      Mineo H, Ohmi S, Ishida K, Morikawa N, Machida A, Kanazawa T, Chiji H, Fukushima M, Noda T.
    • Journal Title

      Nutrition Research 29

      Pages: 648-655

    • Related Report
      2009 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Potato and soy peptide diets modulate lipid metabolism in rats2008

    • Author(s)
      Liyanage R, Han KH, Watanabe S, Shimada K, Sekikawa M, Ohba K, Tokuji Y, Ohnishi M, Shibayama S, Nakamori T, Fukushima M.
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 72

      Pages: 943-950

    • NAID

      10027526362

    • Related Report
      2008 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Ingestion of gelatinized potato starch containing a high level of phosphorus decreases serum and liver lipids in rats2008

    • Author(s)
      Kanazawa T, Atsumi M, Mineo H, Fukushima M, Nishimura N, Noda T, Chiji H.
    • Journal Title

      Journal of Oleo Science 57

      Pages: 335-343

    • NAID

      130000055395

    • Related Report
      2008 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Hepatoprotective effects of potato peptide against D-galactosamine-induced liver injury in rats2008

    • Author(s)
      Ohba K, Han KH, Liyanage R, Nirei M, Hashimoto N, Shimada K, Sekikawa M, Sasaki K, Lee CH, Fukushima M
    • Journal Title

      Food Science and Biotechnology 17

      Pages: 1178-1184

    • Related Report
      2008 Annual Research Report
    • Peer Reviewed

URL: 

Published: 2008-04-01   Modified: 2016-04-21  

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