Project/Area Number |
20H01612
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | University of Tsukuba |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
小林 功 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (70425552)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥17,680,000 (Direct Cost: ¥13,600,000、Indirect Cost: ¥4,080,000)
Fiscal Year 2022: ¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Fiscal Year 2021: ¥7,150,000 (Direct Cost: ¥5,500,000、Indirect Cost: ¥1,650,000)
Fiscal Year 2020: ¥5,590,000 (Direct Cost: ¥4,300,000、Indirect Cost: ¥1,290,000)
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Keywords | 食品 / 消化 / 胃腸消化シミュレーター / 栄養成分 / タンパク質 / 糖質 / 消化動態 |
Outline of Research at the Start |
食品の消化過程では、栄養成分の消化酵素や酸による化学的消化と共に、咀嚼や消化管運動により食品粒子が微細化される物理的消化が行われる。テクスチャーが多様な固形食品では、物理的な消化特性や食品に含まれる栄養成分の存在状態により、同量の栄養成分を含む食品であっても、その化学的消化性および小腸での吸収性が異なると予想される。本研究では物理的及び化学的消化が評価できるin vitroヒト胃消化腸消化シミュレーターを使用し、食品に含まれる栄養成分の存在状態、及びテクスチャーと栄養成分の消化動態の相関を明らかにすると共に、その予測技術を開発する。得られる知見から消化・吸収性が制御された食品開発の指針を示す。
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Outline of Final Research Achievements |
The digestion behaviors of the nutrients in solid foods were systematically evaluated using a gastrointestinal digestion simulator, including a human gastric digestion simulator. It was revealed that the texture of solid foods and the present states of starch or protein contained in solid foods affect their digestion kinetics. In vitro gastrointestinal digestion experiments using a continuous-type gastric digestion simulator have also revealed that the structure of solid foods affects the digestion kinetics of nutrients. Based on these research findings, a fundamental technology for evaluating and predicting the digestion kinetics of food nutrients contained in solid foods has been developed.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
胃腸における固形食品の連続的な消化動態を、連続型ヒト胃消化シミュレーターなどを利用した一連のin vitro連続消化試験により評価・予測する基礎技術を開発した点において、本研究により得られた成果は学術的に有意義である。また、固形食品のテクスチャー、固形食品に含まれる栄養成分の存在状態、及び固形食品の構造により、栄養成分の消化動態が異なることを明らかにした成果は、消化性が制御された食品の開発に有用な基礎的指針となり、社会的に有意義である。一連の研究により得られた成果は、消化・吸収性が制御された食品の設計・製造の有用な基礎的指針になり得ると期待される。
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