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Elucidation of the mechanism of elevated arsenic concentrations in rice grain under high temperatures during the ripening period

Research Project

Project/Area Number 20H02889
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 38010:Plant nutrition and soil science-related
Research InstitutionShimane University

Principal Investigator

Matsumoto Shingo  島根大学, 学術研究院農生命科学系, 教授 (00346371)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 小野 圭介  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 農業環境研究部門, 上級研究員 (20549555)
須田 碧海  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 農業環境研究部門, 主任研究員 (20789573)
小葉田 亨  島根大学, その他部局等, 名誉教授 (60186723)
小林 和広  島根大学, 学術研究院農生命科学系, 准教授 (90234814)
赤羽 幾子  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 農業環境研究部門, 上級研究員 (90530569)
森野 和子  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 中央農業研究センター, 主任研究員 (30355573)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥17,680,000 (Direct Cost: ¥13,600,000、Indirect Cost: ¥4,080,000)
Fiscal Year 2023: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2022: ¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2021: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2020: ¥6,110,000 (Direct Cost: ¥4,700,000、Indirect Cost: ¥1,410,000)
Keywordsヒ素 / コメ / 温暖化 / 登熟 / ケイ酸 / 鉄 / 水管理 / TGC / 高温 / コシヒカリ / 低ヒ素変異体 / 高ヒ素変異体 / 主茎1本仕立て / 中干し / 気温 / 品種 / 無機ヒ素 / DMA / 高温登熟障害 / 土壌改良材
Outline of Research at the Start

日本人の無機ヒ素摂取量の約60%がコメ由来であり,早急に高温によるコメのヒ素濃度上昇機構の解明と低減対策を立てる必要がある.ヒ素は篩管を通じてコメに蓄積されることが報告されているが,子実のデンプン蓄積とヒ素蓄積との関係はほとんど明らかにされていない.本研究では,高温によるコメの無機ヒ素濃度上昇機構について,ヒ素の1.土壌での可溶化,2.根による吸収,3.地上部への転流・移行,4.節での隔離,5.穂の蒸散,6.デンプン蓄積とヒ素蓄積の関係の6つの過程を解析し,高温によるコメのヒ素蓄積リスク予測モデルを構築するとともに,それに基づく高温下のコメのヒ素濃度低減のための栽培・育種戦略を提言したい.

Outline of Final Research Achievements

There is concern that arsenic concentration in brown rice increases due to high temperatures during the ripening period in paddy rice cultivation. In this study, the authors found that the arsenic concentration in brown rice increased during the ripening period in a temperature-gradient chamber, concrete frame, and paddy field. The mechanism suggested that most of the arsenic accumulated in brown rice up to two weeks after ear emergence and that the ‘dilution effect’ on arsenic was reduced as the translocation of carbohydrates into brown rice decreased with higher temperatures during the ripening period. The results also showed that the application of silicate and iron materials, which have been effective in reducing arsenic concentrations in brown rice, and drainage management before and after ear emergence were practical even under high-temperature conditions.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

国際的な食品規格を策定するコーデックス委員会で,玄米無機ヒ素濃度の国際基準値が0.35 mg/kgに設定され(2016年),非汚染土壌においても玄米ヒ素濃度の低減が厳しく求められている.一方,IPCC第5次評価報告書では将来的な高温傾向が続くと指摘されている.農林水産省の全国調査から,水稲栽培においては登熟期の高温により玄米中のヒ素濃度の上昇が報告されており,我が国の主食であるコメの安全性が懸念される現状となっている.本研究では登熟期の高温による玄米ヒ素濃度の上昇メカニズムを明らかにするとともにその栽培的な対策を提言した.これは今後の安全なコメ生産の極めて重要な知見となると考えられる.

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Annual Research Report
  • 2021 Annual Research Report
  • 2020 Annual Research Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2023 2022 2021 2020

All Journal Article (5 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Peer Reviewed: 5 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results)

  • [Journal Article] Factors causing the increase in arsenic concentration in brown rice due to high temperatures during the ripening period and its reduction by applying converted furnace slag2023

    • Author(s)
      Protima Dhara, Junko Kasuga, Yuta Koyama, Keita Fujisaki, Masayuki Kadowaki, Kazuhiro Kobayasi, Shingo Matsumoto
    • Journal Title

      JOURNAL OF PLANT NUTRITION

      Volume: 46 Issue: 11 Pages: 1-24

    • DOI

      10.1080/01904167.2022.2160746

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 「コシヒカリ」/「タカナリ」正逆染色体断片置換系統と 準同質遺伝子系統の玄米無機ヒ素濃度と整粒歩合の調査2023

    • Author(s)
      森野和子・千葉雅大・安部匡・上田忠正・安達俊輔・馬場浩司・古屋愛珠・ 松本真悟・春日純子・藤崎彗太・小山雄太・荒尾知人・福田あかり
    • Journal Title

      日本作物学会紀事

      Volume: 92 Pages: 9-18

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Mineral weathering and silicon uptake by rice plants promote carbon storage in paddy fields2021

    • Author(s)
      Kusa, K., Moriizumi, M., Hobara, S., Kaneko, M., Matsumoto, S., Kasuga, J., Ae, N.
    • Journal Title

      Soil Science and Plant Nutrition

      Volume: 68 Issue: 2 Pages: 162-170

    • DOI

      10.1080/00380768.2021.1878471

    • NAID

      210000158998

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Effect of High Temperature During the Ripening Period on the Arsenic Accumulation in Rice Grain Grown on Uncontaminated Soil with Relatively Low Level of Arsenic.2021

    • Author(s)
      Protima Dhar, Kazuhiro Kobayashi, Kazuhiro Ujiie, Fumihiko Adachi, Junko Kasuga, Ikuko Akahane, Tomohito Arao and Shingo Matsumoto.
    • Journal Title

      Journal of Japanese Society of Agricultural Technology Management

      Volume: 27 Pages: 133-145

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The Increase in the Arsenic Concentration in Brown Rice Due to High Temperature during the Ripening Period and Its Reduction by Silicate Material Treatment2020

    • Author(s)
      Dhar Protima、Kobayashi Kazuhiro、Ujiie Kazuhiro、Adachi Fumihiko、Kasuga Junko、Akahane Ikuko、Arao Tomohito、Matsumoto Shingo
    • Journal Title

      Agriculture

      Volume: 10 Issue: 7 Pages: 289-289

    • DOI

      10.3390/agriculture10070289

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] 登熟期の高温がダイズの生育および子実カドミウム濃度に及ぼす影響とケイ酸資材施用効果の検証2023

    • Author(s)
      松本眞悟・岩谷 凌・歌詞が純子
    • Organizer
      日本土壌肥料学会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 登熟期の高温による 玄米ヒ素濃度の上昇 ならびに 水管理によるその低減2022

    • Author(s)
      藤﨑彗太・春日純子・松本真悟
    • Organizer
      日本土壌肥料学会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 登熟期の高温による玄米ヒ素濃度の上昇ならびにケイ酸・鉄資材施用による その低減2021

    • Author(s)
      藤﨑彗太・松本真悟・春日純子・小山雄太
    • Organizer
      日本土壌肥料学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 登熟期の高温が玄米ヒ素濃度に及ぼす影響の品種間差異および遺伝的要因の解明2021

    • Author(s)
      小山雄太・松本真悟・春日純子・藤﨑彗太
    • Organizer
      日本土壌肥料学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 出穂後の気温上昇により上昇する玄米ヒ素濃度に対するケイ酸・鉄資材の施用による低減効果2020

    • Author(s)
      松本真悟 春日純子 藤崎彗太 小山雄太
    • Organizer
      日本土壌肥料学会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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