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Improvement of food environment based on local biocultural diversity in rural communities of Japan

Research Project

Project/Area Number 20H04397
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 64060:Environmental policy and social systems-related
Research InstitutionForest Research and Management Organization

Principal Investigator

Furukawa Takuya  国立研究開発法人森林研究・整備機構, 森林総合研究所, 主任研究員 等 (40772116)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 松浦 俊也  国立研究開発法人森林研究・整備機構, 森林総合研究所, 主任研究員 等 (00575277)
鹿内 彩子  青森県立保健大学, 健康科学部, 教授 (20758825)
関山 牧子  国立研究開発法人国立環境研究所, 環境リスク・健康領域, 主任研究員 (90396896)
小柳 知代  東京学芸大学, 現職教員支援センター機構, 准教授 (80634261)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥17,420,000 (Direct Cost: ¥13,400,000、Indirect Cost: ¥4,020,000)
Fiscal Year 2023: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2022: ¥5,590,000 (Direct Cost: ¥4,300,000、Indirect Cost: ¥1,290,000)
Fiscal Year 2021: ¥5,070,000 (Direct Cost: ¥3,900,000、Indirect Cost: ¥1,170,000)
Fiscal Year 2020: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Keywords食環境 / 生物文化多様性 / 山菜 / 木の実 / 郷土料理 / 食文化 / 伝統的知識 / 伝統的生態学的知識 / 食品交換 / 社会ネットワーク / 食育 / 環境教育
Outline of Research at the Start

本研究では、多様な地域食材の利用がみられる東北日本の農山村を対象に、食に関わる地域の生物文化多様性を評価すると共に、地域の食環境が食料・栄養摂取に与える影響を調査する。これらを通して、食料・栄養摂取の多様性の向上と、生物文化多様性の保全・活性化を両立し得る、農山村の食環境の改善モデルを提示することを目的に、食に関わる生物文化多様性の世代間継承を促進するための食育と環境教育の統合的アプローチの開発に取り組む。

Outline of Final Research Achievements

We examined the relationship between biocultural diversity and the food environment in mountainous communities in Japan. Elderly households had a higher proportion of local food self-sufficiency and frequency of collection, whereas younger households accessed local foods via gifts from neighbors. Wild vegetables and nuts contained diverse minerals and vitamins. The overall number of wild vegetable and nut species being used has declined since the post-war period due to changing lifestyles, degradation of the natural environment, land abandonment, decline in commercial value, and changes in accessibility. Adults' knowledge of wild vegetables and the richness of their eating experience (number of species) were influenced by their current frequency of collecting and eating and their childhood collecting experience. Our literature review found that local traditional cuisine and food can be used as a subject for a wide range of nutrition and environmental education topics.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日本の農山村における山菜・木の実の利用は戦後期と比較すると種数は低下したが、現在も盛んに利用され、栄養面でも地域に貢献していることが示唆された。山菜・木の実利用の食文化を継承するには幼少期を含めた利用経験の確保が重要であることが示された。特に、祖父母世代と同居・近居しておらず、摂食機会が少ない子どもについては、地域住民の協力を得ながら学校教育における食育・環境教育の題材として活用していくことが有効であると考えられた。

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Annual Research Report
  • 2021 Annual Research Report
  • 2020 Annual Research Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2024 2023 2022 2021 2020 Other

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Changes in Edible-wild Plant Resource Use in Mountainous Communities after WWII:2024

    • Author(s)
      小柳知代, 松浦俊也, 古川拓哉, 小山明日香
    • Journal Title

      Journal of the Japanese Forest Society

      Volume: 106 Issue: 4 Pages: 77-87

    • DOI

      10.4005/jjfs.106.77

    • ISSN
      1349-8509, 1882-398X
    • Year and Date
      2024-04-01
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Nutrient composition of two varieties of wild Japanese walnut and Japanese stone oak2023

    • Author(s)
      古川 拓哉、小柳 知代、鹿内 彩子、関山 牧子、松浦 俊也
    • Journal Title

      Bulletin of the Forestry and Forest Products Research Institute

      Volume: 22 Issue: 4 Pages: 191-198

    • DOI

      10.20756/ffpri.22.4_191

    • ISSN
      0916-4405, 2189-9363
    • Year and Date
      2023-12-22
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 青森県下北地域における小学校児童の食に関する実態調査から見えたこと2023

    • Author(s)
      鹿内彩子・古川拓哉・小柳知代・松浦俊也・関山牧子
    • Organizer
      青森県保健医療福祉研究発表会・日本ヒューマンケア科学学会第16回学術集会合同集会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 中部地方の山村における移住者と出身者の山菜等の利用・交換パターン2022

    • Author(s)
      古川拓哉・小柳知代・松浦俊也・鹿内彩子・関山牧子
    • Organizer
      第134回日本森林学会大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 失われゆく食用野生植物に関する地域知と継承意欲:福島県只見町を事例に2022

    • Author(s)
      古川拓哉・小柳知代・松浦俊也・小山明日香
    • Organizer
      第133回日本森林学会大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 山菜や木の実の利用に関する地域知の継承実態の解明:環境教育への展開に向けて2021

    • Author(s)
      小柳知代・松浦俊也・古川拓哉・小山明日香
    • Organizer
      日本造園学会2021年度全国大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] Intergenerational differences in local knowledge about wild edible plants in a rural mountainous village in Japan2021

    • Author(s)
      Koyanagi TF, Furukawa T, Matsuura T, Koyama A
    • Organizer
      2021 ESP Asia Conference
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 農山村における野生生物資源利用の年表作成を通した地域知の保全と活用2020

    • Author(s)
      小柳知代・松浦俊也・古川拓哉・小山明日香
    • Organizer
      日本造園学会2020年度全国大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 昭和初期の関東地方の郷土料理からみた地域の自然と文化の関わり2020

    • Author(s)
      小柳知代・古川拓哉・吉田丈人・小川みふゆ
    • Organizer
      日本環境教育学会第31回年次大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Remarks] 研究代表者researchmap

    • URL

      https://researchmap.jp/tkyfurukawa

    • Related Report
      2023 Annual Research Report 2022 Annual Research Report 2021 Annual Research Report 2020 Annual Research Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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