A system to evaluate viscosities of thickened liquid foods and a safety criterion to prevent aspiration for dysphagia patients
Project/Area Number |
20K02340
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Muroran Institute of Technology |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 液体食品 / 誤嚥 / とろみ / 嚥下模型 / 非ニュートン粘性 / 粘弾性流体 / 嚥下 |
Outline of Research at the Start |
嚥下困難者を看護,介護する医療現場における嚥下の補助,誤嚥の防止という行為の安全性の向上という観点から,増粘剤により増粘した液体食品の粘性を現場で調節することの実現に向けた研究を計画した.そのような粘性調節は,嚥下の困難さを反映する基準値に照らして,医療現場に適した測定を援用することにより実現できる.本研究では,適当な測定を行うための粘性評価システムの構築と,安全基準値というシステムの適用指針の確立を目標とする.併せて,とろみ付き液体食品がもつ粘性または弾性が誤嚥防止にどのように作用するかを明らかにし,結果を栄養の管理,指導さらには治療に役立てることへの展開を目指す.
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Outline of Final Research Achievements |
An apparatus modeled after the flow path in swallowing liquid foods was constructed having a flow channel. To the channel, a circularly-cylindrical obstruction against the flow was fixed to play structurally the part of an epiglottis in mesopharynx. The apparatus was designed operationally with an opening-variable gate varying its opening of flow control. The parameters were the holding time and flow resistance operated with the gate, which were assumed to indicate the swallowing reflex and power, respectively. The flow experiments using the apparatus could represent a healthy swallowing process and processes with dysphagia. For thickened liquid foods used to help dysphagia patient’s swallowing and to prevent the aspiration, the efficacies of the viscosity and elasticity of the liquids were discussed.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
病気や高齢による嚥下困難者に関する問題は人口の高齢化と関連し,その解決は大きな意義をもち,医歯学,看護介護学,生活(食品)科学,理工学などの広い分野で取り上げられている.それぞれの分野でアプローチは異なるが,共通する志向は,嚥下困難者と向き合う医療現場での安全性の向上である.工学的なアプローチは,複雑な嚥下プロセスを適当に表現し,現象の予測の結果を問題の解決に役立てることである.本研究の成果は,栄養の管理,指導さらには治療のためのデータとしての活用へ展開するという潜在性を有するものである.
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Report
(4 results)
Research Products
(5 results)