Development of a new method for quantitative analysis of alginate using complete alginate degrading enzyme
Project/Area Number |
20K02344
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Mie University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
田中 礼士 三重大学, 生物資源学研究科, 准教授 (80447862)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | アルギン酸 / アルギン酸リアーゼ / アルギン酸デオキシ糖 / DEH / 定量分析 / LC/MS / エンド型アルギン酸リアーゼ / 環境微生物 / アルギン酸塩 |
Outline of Research at the Start |
この研究では,アルギン酸塩を含む全ての食品に適用出来る新しいアルギン酸の定量分析法を開発するために,以下の研究を行う. ①アルギン酸分解・資化性細菌ライブラリーからエンド型並びにエキソ型アルギン酸リアーゼをそれぞれ選抜し,様々な増粘多糖類の存在下でアルギン酸を単糖のDEHへと完全分解出来るベストミックス酵素を設計・開発する. ②ベストミックス酵素を反応させたサンプル(食品)からのDEHの回収法を試験し,LC/MS法によるDEHの定量を組み合わせ従来の比色法に代わる新しいアルギン酸の定量分析法を決定する.
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Outline of Final Research Achievements |
4-Deoxy-L-erythro-5-hexoseulose uronic acid (DEH) is the only monosaccharide (alginate deoxysugar) produced from alginic acid by the action of exo-alginate lyases. The purpose of this study was to develop a new quantitative analysis method for alginic acid using DEH as a standard, which can be applied to the analysis of foods containing alginic acid. The following two research results were obtained:(1) alginate lyase was selected from the alginate-degrading and assimilating bacterial library, and the best-mixed enzyme capable of completely degrading alginate to DEH was developed, and (2) a quantitative analysis method for alginic acid was completed by testing the detection of DEH by the LC/MS method and the evaluation of analytical accuracy.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
グリクロナンのアルギン酸は,増粘剤や安定剤として数多くの加工食品に利用されている.コレステロール吸収低減作用を持つことから,アルギン酸は,特定保健用食品の関与成分としても認可されている.これまで,アルギン酸の定量分析法は,ウロン酸への呈色反応を利用した方法が多く用いられてきたが,ペクチンをはじめ様々なマトリクスを含む加工食品への適用は,難しかった.この研究では,エキソ型アルギン酸リアーゼとDEHを用いたアルギン酸に特異的な定量分析法の開発を試みており,アルギン酸含む加工食品の品質管理に活用することが出来る.
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Report
(2 results)
Research Products
(3 results)