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Study of sustainable food self-sufficiency using wild birds and beasts

Research Project

Project/Area Number 20K02345
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionThe University of Nagano

Principal Investigator

Kogiso Kana  長野県立大学, 健康発達学部, 准教授 (30435284)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Keywordsジビエ / 加工 / 機能性 / エキス化 / 高静水圧酵素処理 / 安全性 / シカ肉 / 肉醤 / 細胞毒性 / 醤油 / 抗疲労 / 長寿効果 / イノシシ肉 / 節類 / 食品衛生 / シカ / イノシシ / 呈味 / おいしさ
Outline of Research at the Start

まず野生鳥獣の未利用部位、すなわち歩留まりが悪く捌きにくい腕肉などや、廃棄されている内臓、これまでほとんど加工品として検討されていないイノシシなど他動物種を食糧資源(食肉加工品)として利活用できるよう検討する。すなわち加工によって醤油やカツオ節のような伝統的な調味料のようなものを検討する。これらの加工品について何らかの機能性を確認することまでを明らかにしようとするのが本研究の概要である。

Outline of Final Research Achievements

To mitigate wildlife damage, we investigated an extract processing method as a means to utilize captured wild game (deer and wild boar meat) without waste, including the typically discarded meat trimmings. The extract processing was completed in 26 hours via high hydrostatic pressure enzyme treatment. When this extract was seasoned, it was found to have a delicious flavor akin to soy sauce.
We also examined the safety of the extract based on bacterial counts and cytotoxicity assessments, and determined that the amount suitable for use as a soy sauce replacement poses no safety concerns. Further evaluation using nematode models suggests the extract may have longevity-enhancing and anti-fatigue effects. Additionally, the extract demonstrated potential blood pressure-lowering properties.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

研究成果の学術的意義は、鳥獣被害対策の一環としてこれまで未利用だったジビエについて資源の有効利用という観点から意義があります。また短時間で効率的な加工プロセスの開発につながる重要な知見です。またエキスの機能性により、ジビエエキスの高付加価値化が期待できると考えられます。社会的意義としては、ジビエの需要の創出は、鳥獣被害対策や生態系保護に貢献できます。また今後、これらの研究成果が地域振興や雇用創出等の地方創生につながるだけでなく、新たな食文化としての価値も創出できます。このエキスが機能性を持つことで、将来的な高齢社会における健康増進と医療費抑制に寄与できると考えられます。

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (17 results)

All 2024 2023 2022 2021 2020 Other

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (12 results) (of which Invited: 2 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] 長野県産シカ肉の超短期肉醤仕込加工品の呈味性と安全性2023

    • Author(s)
      小木曽加奈, 坂田沙弥, 冨沢綾音, 比嘉涼香, 斉藤敦, 中嶌岳郎
    • Journal Title

      日本鹿研究

      Volume: 14 Pages: 60-66

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Assessment of functional components in sika deer and wild boar meats with improvement in processing and flavor and a novel analytical prediction method2023

    • Author(s)
      Kana Kogiso
    • Journal Title

      Applied Food Research

      Volume: 3 Issue: 2 Pages: 100343-100343

    • DOI

      10.1016/j.afres.2023.100343

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
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    • Author(s)
      小木曽加奈, 中澤弥子
    • Journal Title

      Food style21 26(7) 25-28

      Volume: 26(7) Pages: 25-28

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  • [Journal Article] SDGsと信州ジビエ, 自然の恵みを持続可能な形で供給するには2022

    • Author(s)
      小木曽加奈
    • Journal Title

      長野高専&NICE長野研究成果報告会2022講演論文集

      Volume: 1 Pages: 29-32

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      小木曽加奈, 中嶌岳郎, 山崎慎也, 古田一匡
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      小木曽加奈
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      小木曽加奈, 坂田沙弥, 冨沢綾音, 比嘉涼香, 斉藤敦
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      小木曽加奈、山崎慎也、土谷典子
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    • URL

      https://douga.yumenavi.info/Lecture/PublishDetail/2023003100?back=

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      2023 Annual Research Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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