Project/Area Number |
20K02355
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Iida Junior College |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2022: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
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Keywords | ダッタンそば / 焙煎そばの実 / レジスタントプロテイン / 肥満 / 糖尿病 / そばの実 / ダッタンソバ / 介入試験 / そば加工品 / そばタンパク質 / 胆汁酸結合試験 / 蕎麦の実 / 焙煎 / 高脂肪食 / 実 |
Outline of Research at the Start |
レジスタントプロテインは、胆汁酸と結合し、その再吸収率を低下させ、結果として体内の余分なコレステロールの排出を促すと考えられている。一方、同じ作用機序をもつ脂質異常症治療薬は血中コレステロールのみではなく、糖尿病の病態にも改善効果がある。また、ルチンの含有量が極めて高いダッタンそばは、2型糖尿病患者のインスリン抵抗性と脂質代謝の改善効果をもつことが報告されている。本研究では、焙煎したダッタンそばの実の肥満・糖尿病予防効果について、詳細に検討し、レジスタントプロテインとルチンの機能性を併せ持つ食材の開発につなげることを目的とする。
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Outline of Final Research Achievements |
Tartary buckwheat is rich resistant protein and rutin. This study was performed to evaluate the effects of roast tartary buckwheat seed on obesity and diabetes prevention. It was suggested that buckwheat resistant protein may increase by heating the seed at high temperatures. Since buckwheat resistant protein was found to have binding activity with bile acids,it may have an effect on improving the pathology of diabetes, similar to cholestyramide. We investigated the effects of intake of roast tartary buckwheat seed on body weight and waist circumference in Japanese subjects. During the 4-week treatment period, the subjects ingested 5g of roast tartary buckwheat seed each meal. After the intervention, waist circumference and body weight were significantly decreased compare with baseline.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
レジスタントプロテインやルチンが手軽に日常の食事の中に取り入れられるようになれば、良質タンパク質の補給および生活習慣病の予防が容易となり、疾病を一次予防することにより、医療費を低減化できる。そばの実を利用した新しい機能性食品の開発は、そばの価値を大きく高めるとともに、レジスタントプロテインとルチンを利用した新食品は、地域食品産業の新しい進出分野として期待できる。
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