Project/Area Number |
20K02360
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
ISHIJIMA Tomoko 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 特任助教 (80568270)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
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Keywords | マグネシウム欠乏食 / 骨代謝 / 骨代謝マーカー / 骨密度 / 網羅的遺伝子発現解析 / 大腿骨 / ラット / マグネシウム欠乏 |
Outline of Research at the Start |
本研究では、現在の日本人のMg不足状態を反映するような軽度Mg欠乏食を投与したラットの骨代謝への影響とその機序について、生化学的解析、物理的解析、網羅的遺伝子発現解析を行い包括的に理解することを試みる。 Mg欠乏食のMg濃度は3段階に設定し、それぞれのMg欠乏食を投与した際の骨代謝変動の特徴と軽度Mg欠乏から重度Mg欠乏への骨代謝の変化を見出したいと考えている。
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Outline of Final Research Achievements |
I tried to comprehensively understand the effects of mild Mg-deficient diets reflecting the current insufficient Mg intake state of Japanese, on bone metabolism and their mechanisms by biochemical, physical and comprehensive gene expression analyses. These results of analyses suggested that different effects on bone metabolism among the three groups (rats fed the 0.04%, 0.02% and 0.01% Mg-deficient diets). I also obtained new findings that even in mild Mg deficiency, the effect on bone metabolism was caused.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
先行研究においては、重度Mg欠乏食投与による骨脆弱化が報告されているが、本研究のように現在の日本人のMg摂取不足状態を反映するような軽度Mg欠乏食投与状況下においても骨代謝への影響は引き起こされるという新たな知見を得ることができた。軽度のMg摂取不足でも骨代謝への影響は引き起こされることから、適正量のMg摂取を継続することで骨脆弱化を予防し、骨の健康を維持することでQOLの向上に貢献できると考える。
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