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Improvement of autonomic function by ingestion of food components through activation of thermoregulatory mechanisms

Research Project

Project/Area Number 20K02374
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionDoshisha Women's College of Liberal Arts

Principal Investigator

Mori Noriyuki  同志社女子大学, 生活科学部, 准教授 (90585184)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
KeywordsTRP channel / thermo regulation / menthol / thermoregulation / TRPM8 / Autonomic nerves / Thermo regulation / TRP channels / thermogenesis / food compornent / autonomic nervous system / stress
Outline of Research at the Start

本研究では、温度受容TRPチャネルを活性化する食品成分の摂取が、体温調節機能の改善、さらに精神性ストレスに対する抵抗力を獲得できるか明らかにすることを目的とする。ヒトにおいて体表温度、血流量、発汗量ならびに自律神経活動の変化について解析し、体温調節機能および精神性ストレスの変化について評価する。さらに作用機序の解析として、実験動物においてエネルギー代謝、体温調節機能、温度受容体の発現量を解析し生理的な変化について明らかにする。

Outline of Final Research Achievements

In this study, we investigated the effects of ingesting food ingredients that activate thermoreceptor TRP channels on thermoregulation and resistance to environmental stress. Four weeks of menthol intake, which activates the cold receptor TRPM8, increased UCP1 gene expression in brown adipose tissue (BAT), suggesting the possibility of improving body heat production. It was also shown that it inhibited the drop in body temperature in a cold environment, and TRPM8 gene expression in BAT was also increased. In terms of memory function, novel object recognition ability was improved. These results suggest that long-term menthol intake may contribute to improving thermoregulation and memory function.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食品成分の摂取による温度受容TRPチャネルの活性化の生理的意義の理解につながる基礎的な研究としての側面がある。また応用的側面として、温度変化に対する適応力が低下した現代人にとって、体温調節機能の改善は健康維持に不可欠であるが、メントールなどの食品成分の摂取が体温調節機能を改善することで、季節性の体調不良の緩和が期待され、生活の質(QOL)の向上につながる。また、安全で手軽に摂取できる食品成分を利用することで、薬品に頼らない日常的な健康管理が可能となり、健康増進のための新しいアプローチとして広く普及する可能性がある。

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] Intragastric administration of cinnamaldehyde induces changes in body temperature via TRPA12023

    • Author(s)
      Mori Noriyuki、Urata Tomomi
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 88 Issue: 2 Pages: 196-202

    • DOI

      10.1093/bbb/zbad163

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 冷温受容体を活性するメントールの長期摂取が体温調節機能に及ぼす影響2024

    • Author(s)
      森 紀之・毎熊 麻花・中島 綾・柳井 美希
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] メントールの長期摂取がマウスのエネルギー代謝に与える影響2022

    • Author(s)
      森紀之 湯浅佳奈子 米田奈央 井上 恵梨子 近藤 菜々子 高野 真澄
    • Organizer
      第76回 日本栄養食糧学会大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] メントールに対する冷刺激受容体の感受性と冷えの症状との関連性2021

    • Author(s)
      森 紀之、青木 美優、中江 美沙子
    • Organizer
      第35回 日本香辛料研究会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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