• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Development and Application of "Dashi Education Content" in Primary and Secondary Home Economics Curriculums

Research Project

Project/Area Number 20K02779
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
Research InstitutionTokyo Seiei College

Principal Investigator

福留 奈美  東京聖栄大学, 公私立大学の部局等, 教授 (70752509)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 柴 英里  高知大学, 教育研究部人文社会科学系教育学部門, 准教授 (70611119)
下郡 啓夫  函館工業高等専門学校, 一般系, 教授 (00636392)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2025-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2024: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2023: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywordsだし / 教育コンテンツ / ユニット教材 / 初等・中等教育 / 家庭科 / 和食文化
Outline of Research at the Start

「だし」は和食文化を特徴づけるキーコンテンツであり、小学校家庭科の学習指導要領にも「和食の基本となるだしの役割」が明記されている。本研究は、だし教育のための教育コンテンツを開発し、それらを活用した授業実践を現場教師の協力のもとで行い、改良を加え、最終的に様々な教育コンテンツのモデルを情報公開し提案するものである。本研究は、食文化・食生活情報の教育コンテンツ・アーカイブス化の基礎研究に位置付けられる。

Outline of Annual Research Achievements

昨年度から引き続き、教員が授業計画を立てる際に使い勝手のよい、授業に組み込みやすいユニット型の教材とそのパーツとなる各種コンテンツの開発を進めた。
また、教員養成課程科目「家庭科指導法」の中で、開発した教育コンテンツと授業実践の紹介を行い、小学5年生のみそ汁づくりの単元における授業計画立案と指導案作成への活用を促した。その結果、教科書で主に取り上げられている煮干しだしの取り扱いだけでなく、昆布やかつお節、干しシイタケ等を用いただしの飲み比べ、だし入りのみそ汁とだしなしのみそ湯の飲み比べ、各種だし食材とだしの試食・試飲を通した「うま味」の理解、だし・うま味に関連する和食文化の特徴等を取り入れた多様な授業案の作成につなげることができたと考えられる。
加えて、教員が必要とする背景知識の拡充を目指し、煮干し・焼き干しと乾燥シイタケに関する論文2本を学会誌で報告し、既報のかつお節に関する論文の英文翻訳を紀要に投稿した。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

教育課程内ではあったが活用実践を行ったため、概ね予定した通りに進んでいると判断した。

Strategy for Future Research Activity

最終年度は、家庭科教員の協力を得て可能な限り授業実践への活用を促し、教育コンテンツの改善・拡充およびWebサイトの整備を進める予定である。

Report

(4 results)
  • 2023 Research-status Report
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (6 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Dried Shiitake Mushrooms: Current Status of Production and Usage2024

    • Author(s)
      福留奈美、沼田行雄
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 57 Issue: 1 Pages: 51-55

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.57.51

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Year and Date
      2024-02-05
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Journal Article] Diversification of Bonito Broth -New Possibilities using Fish Flake Blends and Thick Shavings-2024

    • Author(s)
      Nami FUKUTOME, Mayuko AKIYAMA
    • Journal Title

      東京聖栄大学紀要

      Volume: 第16号 Pages: 9-15

    • NAID

      130008158342

    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Journal Article] Diversity and Regional Characteristics of <i>Niboshi</i> and <i>Yakiboshi</i> Dried Aquatic Animals in Japan2023

    • Author(s)
      福留奈美
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 56 Issue: 2 Pages: 71-75

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.56.71

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Year and Date
      2023-04-05
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Journal Article] Diversification of Bonito Broth2022

    • Author(s)
      福留 奈美, 秋山 真裕子
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 55 Issue: 1 Pages: 50-53

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.55.50

    • NAID

      130008158342

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Year and Date
      2022-02-05
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] だし用昆布の生産・消費の現状と選定について2022

    • Author(s)
      福留奈美、吹田勝良
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 55(4) Pages: 203-206

    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Journal Article] 『ウマミ』ってなに?2022

    • Author(s)
      福留奈美
    • Journal Title

      8020

      Volume: 21 Pages: 30-35

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Book] めしあがれ-食文化で学ぶ上級日本語-2021

    • Author(s)
      畑佐一味, 福留奈美
    • Total Pages
      144
    • Publisher
      くろしお出版
    • ISBN
      9784874248621
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi