Project/Area Number |
20K03197
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 09070:Educational technology-related
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Research Institution | The University of Aizu Junior College Division |
Principal Investigator |
Kato Makoto 会津大学短期大学部, 食物栄養学科, 講師 (30380025)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
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Keywords | ICタグ / フードモデル / 食事調査 / 栄養指導 / 教育 / 栄養 / 食事 |
Outline of Research at the Start |
妥当性の高い食事調査は対象者と調査者の負担が大きいものが多い。新しい栄養指導ツールではフードモデルにICタグを組み込み、栄養素の計算や対象者の基準摂取量との照合をPCソフトウェアで行うことにより瞬時に判定が可能なほか、料理の組み合わせをリアルタイムで比較できることから、視覚的な料理選択型の食事調査・教育が可能である。本研究では対象者にフードモデルとICタグ、加速度計、血圧計、体組成計などを用いて、「いつでも、どこでも保健データが得られる」環境を整えることにより、生活習慣病予防や特定保健指導 に役立つ教育ツールやシステムを検討する。
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Outline of Final Research Achievements |
This study was to examine the validity and effectiveness of a dietary survey/nutrition guidance tool that combines a food model and an IC tag. By asking subjects to select a food model that accurately mimics the real thing and comparing it with a validated dietary survey method, it was partially clarified that it is useful as a nutritional guidance and dietary survey tool. . It was also found that the use of the food model reduces the time and effort required to obtain the nutritional information required by both the investigator and the subject. On the other hand, due to the influence of the corona infection epidemic, we were unable to conduct sufficient surveys and research.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
国民の健康保持や生活習慣病予防には、食事によるエネルギーや栄養素摂取量の正確な情報とそれに基づく指導、教育が必要であるが、従来の食事調査や栄養指導ツールは労力やわかりやすさの面で改善点は多い。見た目で量や種類がわかりやすいフードモデルと、複数の情報を瞬時に入力できるICタグによる通信を結び付けたツールについて行った本研究はそういった食事調査や栄養指導時の課題を解決する一つの手段であったと考えられる。一方で、コロナ感染症の影響もあり、人での調査、研究が進まず、成果は十分とはいえなかった。
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