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Development of teaching materials for scientific literacy education using the subject of home economics in elementary school teacher training

Research Project

Project/Area Number 20K03249
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 09080:Science education-related
Research InstitutionMie University

Principal Investigator

Isobe Yuka  三重大学, 教育学部, 教授 (80218544)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 平島 円  三重大学, 教育学部, 教授 (80390003)
市川 俊輔  三重大学, 教育学部, 准教授 (50781118)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2022: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Keywords科学的リテラシー / 家庭科 / 理科 / 教員養成 / 教科横断 / 食生活 / 実験 / カフェイン / 大学生 / 小学校教員養成
Outline of Research at the Start

急激に変化する社会、特に科学技術の進展に対応するために育成すべき資質・能力の一つとして「科学的リテラシー」は重要である。この資質の習得には初等教育からの教育の充実が求められるが、科学分野の指導を苦手とする小学校教員が多いという課題があることから、「科学的リテラシー」を身につけた教員の養成は急務である。本研究では教員養成における科学分野の題材に家庭科で扱う生活の事象を取り上げる。家庭科の学習内容は高校生・大学生において、非常に興味・関心が高く、生活への役立感が高いことが明らかになっている。そこで、教員養成における家庭科の題材を用いた「科学的リテラシー」習得のための教材を開発し、有効性を検証する。

Outline of Final Research Achievements

Fostering scientific literacy, which is one of the qualities and abilities necessary to respond to a rapidly changing society, is an important issue. In this research, first, we clarified the current situation and problems of scientific literacy among university students. Next, from the analysis of the curriculum guidelines and textbooks for home economics and science, we extracted suitable subjects for fostering scientific literacy. In addition, a specific learning program was created from these themes, put into practice for university students, and its effectiveness was clarified. We need to develop more programs in the future.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

今後、数年~数十年先の科学技術の進展を考える際に、科学的リテラシーは育成すべき重要な資質・能力の一つである。本研究により明らかになった科学的リテラシーの育成に有効な題材を用いた学習を教員養成段階で実践することは、科学的リテラシーを身につけた教員を増加させることにつながり、ひいては初等教育における科学的リテラシーの育成の推進につながると考えられる。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (29 results)

All 2023 2022 2021 2020

All Journal Article (12 results) (of which Open Access: 10 results,  Peer Reviewed: 6 results) Presentation (16 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Paraburkholderia sabiae administration alters zebrafish anxiety-like behavior via gut microbial taurine metabolism2023

    • Author(s)
      Ichikawa Shunsuke、Abe Reimi、Fujimoto Haruka、Higashi Koushi、Zang Liqing、Nakayama Hiroko、Matsuoka Izumi、Shimada Yasuhito
    • Journal Title

      Frontiers in Microbiology

      Volume: 14 Pages: 1079187-1079187

    • DOI

      10.3389/fmicb.2023.1079187

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 調理学実習の学習内容の学生の習得状況2022

    • Author(s)
      堀 光代・川島 奈都実・平島 円・磯部 由香
    • Journal Title

      岐阜市立女子短期大学研究紀要

      Volume: 第72巻 Pages: 15-22

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 教員養成課程家政教育専攻学生の和食に関する調理技術および健康知識の修得状況について2022

    • Author(s)
      秋永優子、磯部由香、篠原久枝
    • Journal Title

      福岡教育大学研究紀要

      Volume: 第72巻 Pages: 61-72

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      2022 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] The expression of alternative sigma-I7 factor induces the transcription of cellulosomal genes in the cellulolytic bacterium Clostridium thermocellum2022

    • Author(s)
      Ichikawa Shunsuke、Ito Daisuke、Asaoka Sayuri、Abe Reimi、Katsuo Norito、Ito Toshiyuki、Ito Daichi、Karita Shuichi
    • Journal Title

      Enzyme and Microbial Technology

      Volume: 156 Pages: 110002-110002

    • DOI

      10.1016/j.enzmictec.2022.110002

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      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Rare UV-resistant cells in clonal populations of Escherichia coli2022

    • Author(s)
      Ichikawa Shunsuke、Okazaki Mika、Okamura Mina、Nishimura Norihiro、Miyake Hideto
    • Journal Title

      Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology

      Volume: 231 Pages: 112448-112448

    • DOI

      10.1016/j.jphotobiol.2022.112448

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      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 科学的リテラシーの育成を目指すカフェインを題材とした家庭科授業の実践2022

    • Author(s)
      中西理紗、平島円、荻原彰、市川俊輔、村田晋太朗、後藤太一郎、磯部由香
    • Journal Title

      三重大学教育学部研究紀要

      Volume: 73 Pages: 383-391

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      2021 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 学生の調理操作に対する認知度と自信度の在学中の変化2022

    • Author(s)
      平島円、磯部由香、堀光代
    • Journal Title

      三重大学教育学部研究紀要

      Volume: 73 Pages: 119-124

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      2021 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] Study on Changes in Knowledge and Confidence of Knife Cuts among Students in College and Vocational School2021

    • Author(s)
      平島円、磯部由香、堀光代
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 54 Issue: 5 Pages: 234-243

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.54.234

    • NAID

      130008103127

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Year and Date
      2021-10-05
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      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 高等学校教育課程修了時における学生の科学的リテラシーの習得状況2021

    • Author(s)
      中西 理紗・平島  円・荻原  彰・市川 俊輔・磯部 由香
    • Journal Title

      三重大学教育学部研究紀要

      Volume: 72 Pages: 181-187

    • NAID

      120007145945

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      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] 栄養と吸収の学習に関する問題解決型授業の開発2021

    • Author(s)
      佐藤有紗、東啓太、岡﨑こころ、市川俊輔、後藤太一郎
    • Journal Title

      三重大学教育学部研究紀要

      Volume: 72 Pages: 57-67

    • NAID

      120007145949

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      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] Metabolome Analysis of Constituents in Membrane Vesicles for Clostridium thermocellum Growth Stimulation2021

    • Author(s)
      Shunsuke Ichikawa, Yoichiro Tsuge, Shuichi Karita
    • Journal Title

      Microorganisms

      Volume: 9 Issue: 3 Pages: 593-593

    • DOI

      10.3390/microorganisms9030593

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] A Study of Changes in the Culinary Habits and Practices of College and Vocational School Students, Part 2: Effects of Taking Cooking Classes2020

    • Author(s)
      平島円、磯部由香、堀光代
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 53 Issue: 2 Pages: 107-113

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.53.107

    • NAID

      130007833104

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Year and Date
      2020-04-05
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] UV-LED光処理後に生存する環境水中の細菌PriestiaのUV耐性発現2023

    • Author(s)
      市川俊輔、岡﨑美香、藤本晴香、アヴシャル恵利子、西村訓弘、三宅秀人
    • Organizer
      日本水環境学会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] The effective use of starch products with higher pH2022

    • Author(s)
      Madoka Hirashima Misaki Okuno Haruka Shinotani Mako Uemura Rheo Takahashi Katsuyoshi Nishinari
    • Organizer
      International Federation for Home Economics XXIV World Congress
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 学生の日本の家庭料理(和食)と調理の自信度の在学中の変化2022

    • Author(s)
      平島円、磯部由香、堀光代
    • Organizer
      日本家政学会第73回大会
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 「調理することの意義」に関する論文レビュー2022

    • Author(s)
      和田佑奈、磯部由香、平島円、村田晋太朗
    • Organizer
      日本調理科学会東海北陸支部2022年度研究発表会
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 学生の調理操作の認知度と自信度に対する調理実習履修の影響2022

    • Author(s)
      平島円、磯部由香、堀光代
    • Organizer
      日本調理科学会東海北陸支部2022年度研究発表会
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 高等学校家庭科におけるカフェインを題材とした科学への興味・関心を育成する授業実践2022

    • Author(s)
      中西理紗、平島円、村田晋太朗、磯部由香
    • Organizer
      日本家政学会中部支部院生・学生発表会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] マイクロドロップレットを用いた土壌微生物複合培養とその菌叢解析2022

    • Author(s)
      市川 俊輔、本間 宣行、勝尾 徳斗、石毛 真行
    • Organizer
      日本農芸化学会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] ウシ胎児血清成分によるBacillus属細菌の抗がん活性誘導とRNA-seq解析2022

    • Author(s)
      市川 俊輔、勝尾 徳斗、岡﨑 文美、中山 寛子、西村 訓弘、島田 康人
    • Organizer
      日本農芸化学会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 大腸菌クローン集団中のUV耐性細胞の存在とそのUV殺菌条件の確立2022

    • Author(s)
      市川 俊輔、岡﨑 美香、岡村 実奈、西村 訓弘、三宅 秀人
    • Organizer
      日本水環境学会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 高等学校家庭科における科学的興味・関心を高める教材の開発2021

    • Author(s)
      中西理紗、平島円、磯部由香
    • Organizer
      日本調理科学会東海・北陸支部大会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 大腸菌クローン集団中に存在する希少なUV耐性細胞2021

    • Author(s)
      市川 俊輔、岡﨑 美香、岡村 実奈、三宅 秀
    • Organizer
      日本分子生物学会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Cellulose degradation mechanism of a cellulolytic bacterium Clostridium thermocellum2021

    • Author(s)
      Shunsuke Ichikawa
    • Organizer
      International Conference on Bioresource Technology for Bioenergy, Bioproducts & Environmental Sustainability
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      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 三重県土壌由来Bacillus属細菌の抗がん活性とそのゲノム解析2021

    • Author(s)
      市川 俊輔、勝尾 徳斗、岡﨑 文美、中山 寛子、西村 訓弘、島田 康人
    • Organizer
      生物工学若手研究者の集い夏のオンラインセミナー
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 学生の包丁操作の習得状況2021

    • Author(s)
      平島円、磯部由香、平島円
    • Organizer
      日本家政学会全国大会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 大学生の食生活リテラシーの現状と家庭科教育との関連2021

    • Author(s)
      磯部由香、栗栖奈々子、平島円
    • Organizer
      日本家政学会中部支部大会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 高等学校教育課程修了時における学生の科学的リテラシーの習得状況2021

    • Author(s)
      中西 理紗・平島 円・磯部 由香
    • Organizer
      日本家政学会中部支部院生・学生研究発表会
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      2020 Research-status Report
  • [Book] Use of Hydrocolloids to Control Food Apperarance, Flavor, Textrue, and Nutriton2023

    • Author(s)
      Amos Nussinovich, Madoka Hirashima
    • Total Pages
      278
    • Publisher
      Wiley
    • ISBN
      9781119700821
    • Related Report
      2022 Annual Research Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2024-01-30  

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