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High hydrostatic pressure inactivation of Escherichia coli under molecular crowding conditions

Research Project

Project/Area Number 20K05887
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

YAMAMOTO Kazutaka  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, グループ長補佐 (00353954)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords分子クラウディング / 大腸菌 / 高圧 / 不活性化 / Ficoll / エチレングリコール / ポリエチレングリコール / 損傷 / 高圧処理 / 損傷菌 / 保護効果 / high hydrostatic / inactivation / Escherichia coli / molecular crowding / pressure
Outline of Research at the Start

微生物を高圧不活性化して安全性を高めることで、食品高圧加工が実用的に用いられている。処理条件として、圧力、温度、時間の影響について多くの報告が見られる一方で、微生物を取り囲む食品マトリックスの影響に関しては、水分活性、pH等の限られた視点での報告が殆どである。食品マトリックス毎に、特に希薄系と濃厚系とでは、微生物不活性化効果が異なることが経験的に知られるが、その系統的解釈は無いに等しい。一方、分子クラウディングの概念は、細胞内外における濃厚系での生化学反応を解釈するために重要である。そこで本研究では、分子クラウディング効果の視点から、食品マトリックスが細菌の高圧不活性化に及ぼす影響を解明する。

Outline of Final Research Achievements

High pressure tolerance of high order structure in biopolymers has been reported under molecular crowding conditions (solute conc., 300-400 mg/ml). Therefore, it was assumed that high pressure inactivation of bacteria might be less effective in foods such as meat than in dilute food systems due to their enhanced tolerance possibly caused by high solute concentrations at 30-40 %. Ethylene glycol, polyethylene glycol, and Ficoll as molecular crowding agents (MCAs) were added at a max. concentration of 40 %w/w to phosphate-buffered saline where Escherichia coli cells were suspended. The suspension was treated with high hydrostatic pressures (HHPs) of 400-600 MPa at 25 °C for 10 min and then spread on selective and nonselective media to detect healthy cells and healthy/injured cells, respectively. There was a trend where HHP-induced injury of the cells was suppressed by the addition of MCAs, and healthy population was highly detected under some conditions.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

非熱的殺菌技術としてジュース、肉加工品への利用が進む食品高圧加工ではあるが、高圧損傷菌の知見は限定的であり、各種高圧加工食品における損傷菌発生への影響因子解明が不可欠である。本研究では、分子クラウディング環境が、大腸菌を高圧ストレスから保護し、損傷を抑制し、健常菌を生残させ得ることをモデル系にて示した。これにより、分子クラウディングが新影響因子であることを見出して学術に貢献した。更に、ジュース等の希薄系よりも肉加工品等の濃厚系では高圧殺菌効果が低下し、損傷菌または健常菌が増加する可能性を示したことで、高圧殺菌において実用的にも有用な知見が得られた。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2022 2021

All Presentation (3 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Presentation] Injury of Escherichia coli induced by high hydrostatic pressure under molecular crowding conditions of Ficoll2022

    • Author(s)
      Kazutaka Yamamoto, Mika Hirose, Junzhang Zhu, Xue Zhang, Yoshiko Nakaura, Susumu Kawasaki, Takashi Inaoka, and Zhenya Zhang
    • Organizer
      11th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (HPBB2022)
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Ficoll(ショ糖-エピクロロヒドリン共重合体)を単一炭素源とした大腸菌の増殖2022

    • Author(s)
      山本和貴, 廣瀬美佳, 稲岡隆史, 川崎晋, 中浦嘉子
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2022年度大会(第71回)
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] Injury of Escherichia coli induced by high hydrostatic pressure under molecular crowding conditions2021

    • Author(s)
      Kazutaka YAMAMOTO, Junzhang ZHU, Xue ZHANG, Yoshiko NAKAURA, Zhenya ZHANG
    • Organizer
      Virtual International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (HPBB2021)
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2024-01-30  

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