Project/Area Number |
20K05899
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Tezukayama University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
前田 伸司 北海道科学大学, 薬学部, 教授 (50250212)
綾田 稔 大阪公立大学, 大学院医学研究科, 研究員 (90222702)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 抗酸菌 / Mycobacterium / 養殖魚 / 脂質生化学 / 魚類抗酸菌感染症 / Mycobacterium marinum / Mycobacterium shottsii / M. pseudoshottsii / フェノール糖脂質 / 抗酸菌感染症 / 糖脂質 / ミコール酸 / マイコラクトン |
Outline of Research at the Start |
近年、養殖魚から抗酸菌が頻繁に分離され、感染魚は腎・脾臓の肥大、粟粒結節を形成して感染後4-10 週で死亡する。日本の食文化を脅かす事態となっている。現状把握と予防対策を早期に講じることが希求される。 本研究では、養殖魚における抗酸菌感染症の全貌を疫学的観点から明らかにし、予防対策の基礎研究を実施する。具体的に、感染魚の実態と感染経路を重視した疫学的フィールド調査、抗酸菌特有脂質分子を用いた免疫学的迅速診断(ELISA)法の開発、ヒトへの感染リスクと食用魚の安全性評価、特徴的脂質分子の分布・偏在性と病原性の検討を行い、魚類抗酸菌感染症を学術的に解明する。
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Outline of Final Research Achievements |
M. pseudoshottsii, M. shottsii and M. marinum are closely related M. ulcerans, and are the causative bacteria of the fish infections. We separated and collected many clinical isolates from infected fishes and identified the bacterial species. The lipid fraction was extracted from these clinical isolates and evaluate the heterogeneity of lipids. The structures of mycolic acid subclasses and molecular species were confirmed, and the function of the M. marinum madR-KO mutant. Cord factor (trehalose-6,6'-dimycolate) expresses in common, and phenolglycolipid and mycolactone were heterogeneity. It was suggested that these glycolipids affect the host immune responses. The epidemiological and lipid-biochemical studies of the acid-fast bacteria infected in aquaculture fish were contributed to food safety.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
養殖魚における抗酸菌感染症の全貌を疫学的観点から理解し、抗酸菌感染魚の脂質免疫学的特徴を明らかにすることで、病原性、感染性との関連を検討した。本研究から、総合的な魚類抗酸菌感染症の現状と予防対策を検討し、食の安全性に資する基礎的知見が得られた。
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