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Novel algorithm for connecting electronic nose values and descriptive words for smells

Research Project

Project/Area Number 20K05900
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

FUJIOKA Kouki  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 農業情報研究センター, ユニット長 (90392381)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords嗅覚センサー / 食品 / センサー / 香り / コーヒー / 嗅覚 / 香りセンサ / 匂い / センサ / 官能評価 / 人工知能
Outline of Research at the Start

本研究は、嗅覚センサー装置を使い、食品の香りを客観的に数値化するシステムを構築することを目的としている。これまでの研究では、嗅覚センサーに食品の「フレーバーホイール(風味表現)」の香りを学習させて、コーヒー等の香りを表現させることを進めてきた。本研究では、更に人の感度と表現に近づけるために、人の官能評価のデータ等を学習させ、より精度の高い香り表現のアルゴリズムの構築に挑戦する。

Outline of Final Research Achievements

The aim of this study is to build a system for objectively quantifying food odour using olfactory sensors. In particular, this study focused on comparative analysis of electronic nose values and sensory evaluation scores. The results of the tests on coffee in allowed the identification of some of the components suggested to influence the flavour, but due to the influence of moisture and other factors, it was not possible to predict the sensory evaluation values from the sensor values in this study. On the other hand, from the results of the analysis of cheese evaluation tests, it was observed that there were significant correlations between sensor values and sensory evaluation scores in several categories, although the number of samples was small, suggesting that for some sensory evaluation values, sensor values may be useful for prediction. In the future, these results would be useful to improve the measurement method and the prediction algorithm.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

現在、食品等の香りの評価は、人の嗅覚を利用した評価が多く行われている。しかしながら、嗅覚は体調に依存することや、嗅覚疲労を起こすために一日で評価できるサンプル数が限られることなどの課題がある。本研究では、嗅覚センサーの利用によって、香りに関する一部の官能評価値がセンサー値から予測できる可能性があることを示唆しており、また、一部の評価値については、閾値等を考慮する必要があることも示唆している。今後の官能評価のサポートを目的とした嗅覚センサーの応用研究に貢献するものである。

Report

(4 results)
  • 2023 Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2022 2021

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] Comparison of Cheese Aroma Intensity Measured Using an Electronic Nose (E-Nose) Non-Destructively with the Aroma Intensity Scores of a Sensory Evaluation: A Pilot Study2021

    • Author(s)
      Fujioka Kouki
    • Journal Title

      Sensors

      Volume: 21 Issue: 24 Pages: 8368-8368

    • DOI

      10.3390/s21248368

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 香りセンサーによるチーズ官能評価値の予測可能性の検証2022

    • Author(s)
      藤岡宏樹
    • Organizer
      日本畜産学会第130回大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 置くだけでにおいを測定するセンサの分析性能の評価2022

    • Author(s)
      藤岡宏樹
    • Organizer
      第35回におい・かおり環境学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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