Project/Area Number |
20K05900
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | National Agriculture and Food Research Organization |
Principal Investigator |
FUJIOKA Kouki 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 農業情報研究センター, ユニット長 (90392381)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 嗅覚センサー / 食品 / センサー / 香り / コーヒー / 嗅覚 / 香りセンサ / 匂い / センサ / 官能評価 / 人工知能 |
Outline of Research at the Start |
本研究は、嗅覚センサー装置を使い、食品の香りを客観的に数値化するシステムを構築することを目的としている。これまでの研究では、嗅覚センサーに食品の「フレーバーホイール(風味表現)」の香りを学習させて、コーヒー等の香りを表現させることを進めてきた。本研究では、更に人の感度と表現に近づけるために、人の官能評価のデータ等を学習させ、より精度の高い香り表現のアルゴリズムの構築に挑戦する。
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Outline of Final Research Achievements |
The aim of this study is to build a system for objectively quantifying food odour using olfactory sensors. In particular, this study focused on comparative analysis of electronic nose values and sensory evaluation scores. The results of the tests on coffee in allowed the identification of some of the components suggested to influence the flavour, but due to the influence of moisture and other factors, it was not possible to predict the sensory evaluation values from the sensor values in this study. On the other hand, from the results of the analysis of cheese evaluation tests, it was observed that there were significant correlations between sensor values and sensory evaluation scores in several categories, although the number of samples was small, suggesting that for some sensory evaluation values, sensor values may be useful for prediction. In the future, these results would be useful to improve the measurement method and the prediction algorithm.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
現在、食品等の香りの評価は、人の嗅覚を利用した評価が多く行われている。しかしながら、嗅覚は体調に依存することや、嗅覚疲労を起こすために一日で評価できるサンプル数が限られることなどの課題がある。本研究では、嗅覚センサーの利用によって、香りに関する一部の官能評価値がセンサー値から予測できる可能性があることを示唆しており、また、一部の評価値については、閾値等を考慮する必要があることも示唆している。今後の官能評価のサポートを目的とした嗅覚センサーの応用研究に貢献するものである。
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