Study on the food function of insoluble polyphenols in fruit and the processing condition that accelerates their formation
Project/Area Number |
20K05906
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Shinshu University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
荻田 佑 信州大学, 学術研究院農学系, 助教 (50738010)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
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Keywords | 果実 / 不溶性タンニン / プロアントシアニジン / 胆汁酸吸着 / 加工条件 / 細胞壁繊維 / 熱風乾燥 / 搾汁 / 果肉ペースト / 非抽出性ポリフェノール / 干柿 / 非抽出性プロアントシアニジン / 胆汁酸吸着・排泄 / 不溶性ポリフェノール / 加工 / 機能性 |
Outline of Research at the Start |
果実には様々な健康有益性のある成分が含まれている。しかし,果実の保健機能性評価において,細胞壁繊維画分に含まれる不溶性ポリフェノールに着目した研究は少ない。本研究は,プロアントシアニジンに富む果実を対象に,不溶性プロアントシアニジンの健康有益性を調査するとともに,加工利用の際の,プロアントシアニジンの不溶化促進条件を調べる。まず,干柿の不溶性プロアントシアニジンの高脂血症予防機能を動物実験で検証するとともに,腸内菌叢への影響からも有用性を評価する。続いて,凍結,乾燥や加熱などの処理においてプロアントシアニジンを不溶化させる条件と機構を調べ,機能性が増強された繊維画分の誘導を試みる。
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Outline of Final Research Achievements |
Processing of proanthocyanidin (PA)-rich fruits sometimes cause insolubilization of PAs, in other words, the formation of non-extractable PAs (NEPAs). In this study, superiority of NEPAs as a food components and the NEPA forming conditions during processing are investigated. Strong bile acid-excretion effect has been shown in the mice fed NEPA fraction prepared from dried persimmons. Potential health benefit to the intestinal environment of NEPA-fed mice was also suggested. The NEPA formation in fruit was observed by drying, boiling, homogenization, cooking, or freezing. In case of drying of quince pieces, drying with 60°C cause a large NEPA formation. While association of Chinese quince PA to the fiber components in a suspending solution was accelerated under the high temperature and low pH condition.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の意義は,果実の加工時に形成される非抽出性プロアントシアニジン(NEPA)が食品成分として何らかの有益性を持つかという点を,特に胆汁酸排泄促進作用に焦点を当てて確認した部分が大きい。また,果実加工の際,通常の分析法で定量されるプロアントシアニジンが減少したように見えても実際はNEPAの形で存在する場合があることを示し,このことは,成分分析により品質評価を行う際の新たな留意点を提示するものとなっている。さらに,本研究は,果汁飲料などの調製時にPA含量を高く維持する条件を考える基礎的情報を提示したことにも意義がある。
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Report
(4 results)
Research Products
(4 results)