Project/Area Number |
20K05911
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Prefectural University of Hiroshima |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | 酸化 / リン脂質 / エマルション / トコフェロール |
Outline of Research at the Start |
乳化系油脂における抗酸化に関する研究は、これまで既存の抗酸化剤の組み合わせや、抗酸化剤を適当な形に誘導化することにより、油相-水相界面に局在化させるような検討がなされてきた。しかし検討されてきた多くの乳化剤は、食用添加物ではあっても、必ずしも安全ではない[Bonoit et al., Nature, 2015]。 本研究では、生体親和性の高い種々の天然型リン脂質を調製し、これを乳化剤として用い、トコフェロールの乳化系における局在性をコントロールすること目的とする。本研究が遂行されることで、効果的かつ安全な抗酸化技術の開発に繋がり、食品分野や医療分野へ貢献できるものと考える。
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Outline of Final Research Achievements |
There have been few studies on how emulsifiers interact with antioxidants. In this study, we evaluated how glycerophospholipids interact with antioxidants in emulsions prepared using glycerophospholipids as emulsifiers. Emulsions were prepared with different chain lengths of fatty acids bound to glycerophospholipids, and oxidation tests were conducted to evaluate various oxidation parameters. The results showed that emulsions prepared with glycerophospholipids as an emulsifier with a chain length of about C18 of fatty acids provide a barrier against oxygen attack on the oil phase and localize tocopherol at the oil-water phase interface.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
乳化剤がエマルションの酸化安定性に影響を与える点について、乳化剤と抗酸化剤の親和性に基づき評価された点が学術的に意義深い。また、実験モデル系ではあるが、乳化剤の種類を検討することで、エマルションにおける抗酸化剤の局在性をコントロールすることが可能であることを示唆するものであり、油脂含有食品の品質向上の大きなヒントとなり得る社会的意義があると考える。
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