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Modification and application of food protein functionalities by utilizing oxidoreductases

Research Project

Project/Area Number 20K05913
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionTokyo University of Pharmacy and Life Science

Principal Investigator

Kumazawa Yoshiyuki  東京薬科大学, 生命科学部, 教授 (90833054)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 時下 進一  東京薬科大学, 生命科学部, 准教授 (60266898)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords酵素 / ラッカーゼ / チロシナーゼ / 架橋高分子化 / 食品物性 / 食品タンパク質 / 酸化修飾 / 架橋重合 / 酸化還元酵素 / 機能改質
Outline of Research at the Start

物性などの食品素材の特性を改質する技術の一つとして、酵素反応を利用した改質技術が挙げられる。その代表的な酵素の一つであるトランスグルタミナーゼ(TG)は、タンパク質間の架橋を形成し、物性改質を可能とする現在実用化されている唯一の架橋酵素である。本研究の目的は、TG以外の架橋酵素として酸化反応を触媒する酵素類(酸化還元酵素)に着目し、食品タンパク質との反応性や機能改質の詳細を検討することである。得られる結果により、TGに加えて、更なる食品素材の改質技術の拡充と新素材創出への活用展開を目指すものである。

Outline of Final Research Achievements

Expression systems for laccases derived from psychrophile and thermophile in E. Coli, and tyrosinase derived from squid ink in yeast, Pichia pastoris, were constructed. Enzyme properties and utilization for protein modification were evaluated. Enzymes from psychrophile and squid ink showed relatively higher activity in low temperature than enzyme from thermophile. Protein polymerizations were observed by all enzymes in the presence of low molecular phenol compounds worked as mediators. Different formation of crosslinking was observed by different mediators. Di-tyrosines were detected in some of crosslinking products indicating crosslinking in between tyrosine and tyrosine. Egg white and milk protein were treated by laccase and prepared heat gel, acid gel and cheese curd. Results suggested that hardness of egg white gel, water retention and curd yield of milk protein were increased, whereas hardness of acid gel as yogurt was decreased.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

加工食品の原料としての食品タンパク質には、ゲル形成性、乳化性、保水性、起泡性等様々な機能特性があり、食品の製造工程や製品品質に大きな影響を与える要因となっている。多様化する現代社会においては、食に求めるニーズもまた多様化しており、それに応えるために様々な原料素材や技術が研究開発されている。機能改質の手段の一つとして、酵素的改質技術が知られているが、上述した特性改質を可能とする酵素として、トランスグルタミナーゼ(TG)が挙げられる。本研究は、TGに加えた新たな機能改質技術の検討であり、多様化する食のニーズやおいしさの提供に資するものである。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2022 2021

All Presentation (6 results)

  • [Presentation] ラッカーゼによるタンパク質架橋反応に対するタンパク質架橋メディエーターの効果2022

    • Author(s)
      坂本健太郎
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会 第71回大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] イカスミチロシナーゼの生化学的特性とタンパク質架橋能の評価2022

    • Author(s)
      吉田昌人
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会 第71回大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 酸化還元酵素によるカゼインの架橋重合2022

    • Author(s)
      赤木美柚
    • Organizer
      食品科学工学会 第69回大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 好冷性放線菌の有するラッカーゼのタンパク質架橋解析2022

    • Author(s)
      坂本健太郎
    • Organizer
      食品科学工学会 第69回大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 組換えラッカーゼによるシログチアクトミオシンの架橋2021

    • Author(s)
      安藤兼邦太
    • Organizer
      令和3年度 日本水産学会秋季大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 好熱菌ラッカーゼによる食品タンパク質の架橋解析2021

    • Author(s)
      安藤兼那太
    • Organizer
      農芸化学会
    • Related Report
      2020 Research-status Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2024-01-30  

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