Effect of lipid hydroperoxide on cancer progression and its mechanism of action
Project/Area Number |
20K05934
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Tohoku University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
仲川 清隆 東北大学, 農学研究科, 教授 (80361145)
伊藤 隼哉 東北大学, 農学研究科, 助教 (50781647)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 過酸化脂質 / テロメラーゼ / 癌 / 食品機能性成分 |
Outline of Research at the Start |
癌が進展するためには、癌細胞の発生(発癌)後の増殖過程において劣悪な環境(低酸素、低栄養など)に適応し、様々な悪性形質を獲得することが重要であり、この癌細胞の悪性化こそが、癌が致死的疾病として恐れられている主因である。酸化を受けた脂質(過酸化脂質)による発癌の研究例は複数存在するが、癌の悪性化に与える影響についてはほとんど検証されていない。本研究課題では、過酸化脂質による癌の増悪化の分子機構を解明し、その癌進展を抑制する食品成分を見出すことで、『食による癌抑制』を目指す。本研究は、これらの課題究明を通して超高齢社会に適した食事・医薬を創生することで、健康寿命の延伸に貢献するものである。
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Outline of Final Research Achievements |
Cellular telomerase activity was increased by lipid hydroperoxide (2-10 μM) in HCT116 human colorectal cancer cells after culturing for 24 hours. As a molecular mechanism, lipid hydroperoxide activated the oncogene c-Myc and telomerase catalytic subunit hTERT via induction of the MAPK pathway, thereby enhancing telomerase activity. Utilizing organoids derived from cancer patients, we investigated the effects of lipid peroxide, and found that activation of telomerase was also observed in colorectal cancer organoids. Simultaneous treatment of HCT116 cells with lipid hydroperoxide and vitamin E (α-tocopherol) inhibited telomerase activation by lipid hydroperoxide.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
過酸化脂質による癌のテロメラーゼ活性化は過去に無い知見であり、抗酸化物質がその作用を抑制することも初めて明らかにしたことから、本研究の独自性・新規性は極めて高い。本研究により得られた成果は食品学、栄養学、生化学にとどまらず、薬学や医学の分野に大きく展開できると考えられ、高齢化が進む日本人の健康維持への貢献 (健康寿命の延伸やQOL(quality of life)の向上)、さらには増大する国民医療費の抑制にもつながるため、社会的意義と波及性が極めて大きい。即ち、本研究成果は、超高齢社会に適した食事・医薬の創生に貢献するものである。
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Report
(4 results)
Research Products
(5 results)