Project/Area Number |
20K06012
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | Chiba University |
Principal Investigator |
Ohkawa Katsuya 千葉大学, 大学院園芸学研究院, 講師 (00312934)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
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Keywords | パッションフルーツ / 花芽分化 / 花蕾発育 / 光合成 / 炭酸ガス / 根圏温度 / 果実肥大 / 着果数 / 葉果比 / 着果 / 無機成分吸収特性 / 根圏環境 / 新梢冷却 / 養液栽培 / 乾物重 / 全炭素含量 / 果実収量 / 植物工場 |
Outline of Research at the Start |
太陽光利用型植物工場でのパッションフルーツの周年・高品質・多収生産技術を確立するための基礎資料を得ることを目的に,本研究では第1に新梢中部において花蕾発育が停止する要因の解明を,樹体内における光合成産物の分配と転流,無機成分の吸収と分配,それらの植物体各器官における量的および季節的変化から試みる.第2にパッションフルーツの適正葉果比を明らかにするとともに,葉果比の違いが葉の光合成特性や物質生産に及ぼす影響を明らかする.さらに,その結果に基づいた着果方法の開発を行う.第3に高炭酸ガス環境がパッションフルーツの光合成特性や果実品質や収量,樹の生理生態的特性に及ぼす影響を明らかにする.
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Outline of Final Research Achievements |
For the production of passionfruit in plant factory, flower bud development, number of leaves per fruit, and the effects of CO2 condition on fruit set and fruit quality of passionfruit grown in soilless culture were examined. The flower bud development of passionfruit is affected by the amount of fruit set, and when the amount of fruit set increases, the supply of photosynthetic products and inorganic components is reduced and the development is stopped. I found that the optimum number of leaves per fruit was 9. Carbon dioxide application did not affect the growth of current shoots, but promoted flower bud differentiation, increased the number of fruit set, and promoted fruit enlargement. These results indicate that CO2 application to passion fruit may increase fruit productivity by increasing the photosynthetic rate of leaves and lowering the optimal number of leaves per fruit.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究により,パッションフルーツの花芽分化,花蕾発育と光合成産物や無機成分との関係,また適切な葉果比が明らかとなった.また,炭酸ガス環境や根圏および新梢の温度などの環境制御により,着果数や果実肥大促進効果のあることが明らかとなった.これらの知見を基に,太陽光利用型植物工場でのパッションフルーツ栽培における積極的な環境制御技術およびこれらを用いた高品質果実の多収生産技術の確立につなげることが可能と考えられる.
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