Project/Area Number |
20K06014
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | University of Yamanashi |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
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Keywords | ブドウ / ワイン / 気候変動 / 温暖化適応技術 / 副梢栽培 / 温暖化適応 / アントシアニン / 副梢 |
Outline of Research at the Start |
ワイン用ブドウの生育・成熟期を遅らせて、収穫を望む時期に変更する新たな栽培モデルの構築を目指して、研究代表者が考案したブドウの新梢摘心および花穂切除処理により誘導される副梢を利用する栽培技術(特開2016-146827)を基に、次の研究を行う。 ①ブドウの新梢摘心および花穂切除処理の時期と副梢果房の生育・成熟時期、生育期間の気温、ブドウの果実成分含有量、ワイン品質との関係の解析 ②新梢摘心および花穂切除により誘導される副梢上の花穂形成に影響を及ぼす要因の解明 本研究により、ブドウの成熟期を冷涼な晩秋に計画的に変更し、温暖化に適応してワインの品質を向上できる効果が期待される。
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Outline of Final Research Achievements |
Forcing vine regrowth cultivation technique, involving shoot cutting and flower cluster removal, is a potential adaptation technique in wine grape cultivation for mitigating global warming. Using the same “Muscat Bailey A” and “Cabernet Sauvignon” grapevine, we investigated the effectiveness of this cultivation technique on the date of growth stage and berry quality over the years by setting two treatment timings. A decrease in mean air temperature by shifting the ripening period to cooler season resulted in an increase in malic acid and anthocyanin contents in grapes every year. These results suggest that by controlling the timing of shoot cutting and flower cluster removal, the harvest time and berry quality can be altered as desired. We also examined the shoot training system of this cultivation technique to improve yields and investigated the factors influencing the induction of flower clusters on the induced lateral shoot after shoot cutting.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
気候変動による気温の上昇は、ワイン用ブドウの着色不良、酸味や香りの減少を通してワインの品質低下をもたらす脅威である。本研究の成果は、特別な設備を必要とせずに成熟時期を遅らせて、気候変動による気温上昇の影響を緩和できる新たなブドウ栽培モデルとして普及が期待される。露地栽培においてブドウの成熟時期を人為的に変更できるようになることで、気象条件がワインの品質に及ぼす影響の解析など、更なる研究の発展が望まれる。
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