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Novel wine grape cultivation model for global warming adaptation using a forcing vine regrowth cultivation technique.

Research Project

Project/Area Number 20K06014
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 39030:Horticultural science-related
Research InstitutionUniversity of Yamanashi

Principal Investigator

Kishimoto Munekazu  山梨大学, 大学院総合研究部, 准教授 (20603195)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywordsブドウ / ワイン / 気候変動 / 温暖化適応技術 / 副梢栽培 / 温暖化適応 / アントシアニン / 副梢
Outline of Research at the Start

ワイン用ブドウの生育・成熟期を遅らせて、収穫を望む時期に変更する新たな栽培モデルの構築を目指して、研究代表者が考案したブドウの新梢摘心および花穂切除処理により誘導される副梢を利用する栽培技術(特開2016-146827)を基に、次の研究を行う。
①ブドウの新梢摘心および花穂切除処理の時期と副梢果房の生育・成熟時期、生育期間の気温、ブドウの果実成分含有量、ワイン品質との関係の解析
②新梢摘心および花穂切除により誘導される副梢上の花穂形成に影響を及ぼす要因の解明
本研究により、ブドウの成熟期を冷涼な晩秋に計画的に変更し、温暖化に適応してワインの品質を向上できる効果が期待される。

Outline of Final Research Achievements

Forcing vine regrowth cultivation technique, involving shoot cutting and flower cluster removal, is a potential adaptation technique in wine grape cultivation for mitigating global warming. Using the same “Muscat Bailey A” and “Cabernet Sauvignon” grapevine, we investigated the effectiveness of this cultivation technique on the date of growth stage and berry quality over the years by setting two treatment timings. A decrease in mean air temperature by shifting the ripening period to cooler season resulted in an increase in malic acid and anthocyanin contents in grapes every year. These results suggest that by controlling the timing of shoot cutting and flower cluster removal, the harvest time and berry quality can be altered as desired. We also examined the shoot training system of this cultivation technique to improve yields and investigated the factors influencing the induction of flower clusters on the induced lateral shoot after shoot cutting.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

気候変動による気温の上昇は、ワイン用ブドウの着色不良、酸味や香りの減少を通してワインの品質低下をもたらす脅威である。本研究の成果は、特別な設備を必要とせずに成熟時期を遅らせて、気候変動による気温上昇の影響を緩和できる新たなブドウ栽培モデルとして普及が期待される。露地栽培においてブドウの成熟時期を人為的に変更できるようになることで、気象条件がワインの品質に及ぼす影響の解析など、更なる研究の発展が望まれる。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2022 2021 Other

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (2 results) Remarks (5 results)

  • [Journal Article] Effects of Lateral or Secondary Induced Shoot Use on Number of Bunches and Fruit Quality in Forcing Cultivation by Current Shoot Cutting and Flower Cluster Removal to Shift Grape Ripening to a Cooler Season2022

    • Author(s)
      Munekazu Kishimoto, Tetsunan Yamamoto and Yuta Kobayashi
    • Journal Title

      The Horticulture Journal

      Volume: 91 Issue: 2 Pages: 169-175

    • DOI

      10.2503/hortj.UTD-314

    • NAID

      130008145461

    • ISSN
      2189-0102, 2189-0110
    • Related Report
      2022 Annual Research Report 2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ‘Muscat Bailey A’の副梢栽培がブドウの生育ステージおよび果実品質に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      岸本宗和,井上絵梨,山本哲楠,小林勇太,奥田 徹
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 副梢栽培における収穫量の増加が果実成分含有量に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      岸本宗和,井上絵梨,山本哲南,小林勇太,奥田 徹
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Remarks] 山梨大学研究者総覧

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Remarks] 山梨大学生命環境学部地域食物科学科教員・研究部門

    • URL

      https://www.fp.yamanashi.ac.jp/staff/45/

    • Related Report
      2022 Annual Research Report 2020 Research-status Report
  • [Remarks] 山梨大学ワイン科学研究センターエクステンション部門

    • URL

      http://www.wine.yamanashi.ac.jp/extention/

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Remarks] 山梨大学研究者総覧

    • URL

      http://nerdb-re.yamanashi.ac.jp/Profiles/337/0033689/profile.html

    • Related Report
      2021 Research-status Report 2020 Research-status Report
  • [Remarks] 山梨大学

    • URL

      https://www.fp.yamanashi.ac.jp/staff/45/

    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2024-01-30  

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