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A Quantitative Study on the Ethical Background of Consumer Evaluation of Sustainable Livestock Production

Research Project

Project/Area Number 20K06252
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41010:Agricultural and food economics-related
Research InstitutionObihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine

Principal Investigator

Iwamoto Hiroyuki  帯広畜産大学, 畜産学部, 教授 (90377127)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Keywords消費者行動 / 倫理的消費 / 家畜福祉 / 動物倫理
Outline of Research at the Start

本研究の目的は,農畜産物の多様な消費行動の背景に存在する意思決定方略のうち,畜産物選択行動における環境倫理と動物福祉に関連する意思決定方略に着目し,それらが消費選択行動においてどのような影響を及ぼしうるのかを社会心理学,応用倫理学の知見を取り入れた定量的な分析を試みることにある.
具体的には,日常における倫理的な判断を伴う場面での意識・行動に関するサーベイデータおよび畜産物の消費者選択行動に関するサーベイデータを収集し,倫理学説に依拠した類型化,意識と行動のパス解析,選択実験による消費者選択行動モデルによる畜産物消費者評価への影響の定量的分析を試みる.

Outline of Final Research Achievements

The purpose of this study was to quantitatively clarify the decision making strategy which exists in the background of various consumption behavior of agricultural and livestock products by adopting the knowledge of social psychology and applied ethics.
Main research results are following 3 points. First, the WTP of cultured meat is increased by consumers who show "bioethical resistance" to the consumption of livestock products and "environmentally destructive evaluation" of the recognition of adverse effects on the environment. Second, there is a factor structure in decision making strategies for animal welfare similar to the determinants of pro-environmental behavior in social psychology. Third, as a result of quantitative analysis of consumers' consumption background for animal welfare livestock products based on traditional ethical theory, "emphasis on instrumental value," "emphasis on pain reduction" and "emphasis on life-centered value" were found as factors.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究の学術的な意義として,畜産物消費の背景に存在する心理的な要因について社会心理学および動物福祉の倫理学の観点から定量的に解明を試みた点が挙げられる。少なくとも農業経済学領域においては本研究が初めての成果であり,社会心理学,倫理学の学際的な知見を用いた成果であることの意義も大きい。社会心理学的,倫理学的な接近による成果により,動物福祉に配慮した畜産物が消費者のどのような意識から支持され,または阻害されているのかを定量的に示したことにより,今後の普及啓発に大きな示唆を与える社会的意義がある。

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2024 2023 2022 2021 2020

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 4 results) Presentation (8 results)

  • [Journal Article] Evaluating Consumer Awareness of Aged Beef and Examining the Direction of Market Development through Text Mining2024

    • Author(s)
      KAWANO Yoichi、IWAMOTO Hiroyuki、NOHARA Kaori、MIKAMI Nana、TOYOYOME Takahito、KAYANO Mitsunori、TAKAHASHI Yu、SAKASHITA Wayu
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 30 Issue: 4 Pages: 249-254

    • DOI

      10.5874/jfsr.23.30.4_10

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Factors Affecting Consumers' Willingness to Buy for Plant-Based Meat2023

    • Author(s)
      窪田さと子、岩本博幸、澤田学
    • Journal Title

      Japanese Journal of Farm Management

      Volume: 61 Issue: 2 Pages: 61-66

    • DOI

      10.11300/fmsj.61.2_61

    • ISSN
      0388-8541, 2186-4713
    • Year and Date
      2023-07-25
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Implicit Determinants of Willingness-to-Pay for Animal Welfare Livestock Products2023

    • Author(s)
      岩本博幸
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 29 Issue: 4 Pages: 201-206

    • DOI

      10.5874/jfsr.22.29.4_8

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2023 Annual Research Report 2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] フェアトレード農産物に対する消費者評価とその規定因2022

    • Author(s)
      岩本博幸・望月洋孝
    • Journal Title

      食農と環境

      Volume: 30 Pages: 81-86

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Consumer’s Willingness-to-Pay for Cultured Meat2022

    • Author(s)
      岩本博幸・窪田さと子
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 28 Issue: 4 Pages: 251-255

    • DOI

      10.5874/jfsr.21_00033

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 生態系サービスに配慮した養殖牡蠣に対する消費者評価2020

    • Author(s)
      岩本博幸・笹木潤
    • Journal Title

      食農と環境

      Volume: 26 Pages: 83-87

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] アニマルウェルフェア畜産物に対する消費者評価とその規定因2023

    • Author(s)
      岩本博幸
    • Organizer
      日本フードシステム学会2023年度大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 植物肉に対する消費者購入意欲の規定要因分析2023

    • Author(s)
      窪田さと子、岩本博幸、澤田学
    • Organizer
      日本農業経営学会2023年度大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 熟成肉の認知度および市場展開の方向性の検討 -テキストマイニングによる-2023

    • Author(s)
      河野 洋一, 岩本 博幸, 野原 香織, 三上 奈々, 豊留 孝仁, 茅野 光範, 高橋 悠, 坂下 和優
    • Organizer
      日本フードシステム学会2023年度大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] Who wants to eat dry-aging beef?2023

    • Author(s)
      IWAMOTO Hiroyuki, KAWANO Yoichi, NOHARA Kaori, MIKAMI Nana, TOYOTOME Takahito, KAYANO Mitsunori
    • Organizer
      The 11th ASAE International Conference
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] アニマルウェルフェア畜産物に対する消費者評価とその規定因2022

    • Author(s)
      岩本博幸
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] アニマルウェルフェアに対する消費者支払意志額とその規定因 -動物倫理の観点からの接近-2022

    • Author(s)
      岩本博幸
    • Organizer
      実践総合農学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 組織培養肉に対する消費者評価分析 -アニマルウェルフェアと環境問題の観点からのアプローチ-2021

    • Author(s)
      岩本博幸・窪田さと子
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] フェアトレード農産物に対する消費者評価とその規定因2021

    • Author(s)
      岩本博幸・望月洋孝
    • Organizer
      実践総合農学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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