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Soil management practices to prevent soil acidification and base cation loss in tea plantation

Research Project

Project/Area Number 20K06308
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41030:Rural environmental engineering and planning-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

廣野 祐平  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 果樹茶業研究部門, 主任研究員 (10391418)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 中村 公人  京都大学, 農学研究科, 教授 (30293921)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords茶 / 土壌 / 窒素 / プロトン / 硝化
Outline of Research at the Start

本課題では,窒素施肥による環境負荷が問題となっている茶栽培をモデルケースとして,1)窒素施肥条件を変えたライシメータ試験を用いたモニタリング,2)茶園で利用される有機物や茶樹由来の有機物からの各種成分供給量に関する実測やレビュー,3)地球化学反応を考慮したモデル評価,の異なるアプローチを組み合わせることにより,窒素施肥に起因するプロトンおよび塩基類の収支を明らかにし,窒素施肥による土壌酸性化の速度を定量評価することをねらいとする.また,有機資源の有効活用が持続的な茶生産に資する効果も評価し,最適な土壌管理法を提案する.

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2020-08-26  

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