Applying mixed omics-based approach for elucidation of diurnal changes in the rumen fermentation
Project/Area Number |
20K06363
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 42010:Animal production science-related
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Research Institution | Shinshu University |
Principal Investigator |
Uyeno Yutaka 信州大学, 学術研究院農学系, 准教授 (00542911)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
正木 達規 兵庫県立農林水産技術総合センター, 畜産技術センター, 上席・主任研究員 (20762701)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
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Keywords | 反芻胃 / 地球温暖化ガス / 指標化合物 / 日内変動 / メタボローム解析 / 概日リズム / 反芻動物 / 微生物環境 / ルーメン微生物 / メタボローム / 肉牛 |
Outline of Research at the Start |
肉牛飼養における濃厚飼料多給は、効率的な増体の確保に不可欠である一方で、第一胃(ルーメン)の過度の発酵で酸性化(ルーメンアシドーシス)し、様々な疾患の原因となり増体の停滞や、産肉成績低下を招く。効率生産にはルーメン発酵を重視した飼育方法が不可欠であるとの理解が進んでおり、ルーメン環境とその日内変動の可視化によって、個体健康管理と生産性の両立につながる。そこでまず、個体の健康・発育と相関するルーメン細菌と代謝産物を網羅的解析により特定し、但馬牛を用いた飼養試験を実施し、指標とする細菌・化合物の量的変化を継続的に追跡することで、複雑なルーメン発酵と概日リズムの関係を明らかにする。
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, we conducted two feeding trials and found that multiple amino acids can be used as indicator compounds suitable for monitoring rumen fermentation. In addition, we investigated diurnal changes in the concentration of identified compounds and other index compounds in the rumen, and in the composition of rumen microbial communities. All indicators were stable throughout the day in the 2-time and 4-time feeding procedure, while feeding once a day caused excess rumen fermentation in a day, depended on the bacterial flora of each animal.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
反芻動物における胃内発酵の最適化は、効率的な肉乳生産だけでなく、動物由来地球温暖化ガス低減にも有効である。その実現には、これまでとは異なる胃内発酵の評価指標が求められており、今回課題の達成により、新たな指標物質の可能性が見出された。
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Report
(3 results)
Research Products
(2 results)