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Development of antimicrobial agent for antimicrobial peptide "nisin" in ethanol and its action mechanism

Research Project

Project/Area Number 20K06382
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 42010:Animal production science-related
Research InstitutionNihon University

Principal Investigator

KAWAI Yasushi  日本大学, 生物資源科学部, 教授 (00261496)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords抗菌ペプチド / ナイシン / エタノール / 保存性 / 自己耐性 / 微生物制御
Outline of Research at the Start

本研究では、高濃度(70、80%)エタノール・ナイシン溶液を食中毒原因菌や、食肉、および調理器具表面へスプレー噴霧し、その殺菌効果と有効ナイシン添加濃度を調べると共に、常温下におけるナイシン活性の低下要因解明と本溶液の保存性向上について検討し、一般家庭から食品・畜産業界までに有効かつ実用可能な抗菌剤の開発を試みることとした。また、ナイシン生産・耐性菌に対するエタノール・ナイシン溶液の効果と耐性因子の役割・作用機序、および菌体内への有機酸残留機構について解明することを目的とした。

Outline of Final Research Achievements

A practical antimicrobial agent with high bactericidal effect by combining nisin, an antimicrobial peptide (bacteriocin) produced by lactic acid bacteria for cheese production, with low to high concentration (5-80%) of ethanol was developed. As a result, we found that nisin activity was maintained at 30 and 37℃ for more than half a year at a nisin concentration of 2.5 mg/L, pH 4, and with light shielding.
We also succeeded in obtaining strains expressing each nisin self-tolerance factor (NisI and NisK) and found that NisK-expressing strains have a nisin resistance mechanism comparable to that of NisI, and that a low concentration of 5% ethanol/nisin solution showed high antibacterial activity against the transgenic strains.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

有用な抗菌ペプチドであるナイシンは、中性pH域においては溶解性の低下により抗菌効果が大幅に低減することが知られている。本研究では、中性pH域の溶媒としてエタノールに着目し、ナイシンと組み合わせて抗菌活性を測定したところ、大腸菌を含むグラム陰性菌に対して抗菌効果を示すと共に、低濃度のエタノール添加でナイシン単独では殺菌出来ないナイシン生産株・耐性株の殺菌に成功した。また本製剤の長期保存条件を見出し、安価で安全かつ広く利用可能な抗菌剤の提供が可能になった。本エタノール・ナイシン溶液はスプレーや浸漬剤として、食品をはじめ、厨房等の周辺環境の安全で効果的な殺菌剤として利用性が期待される。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2022 2021

All Presentation (1 results) Book (2 results)

  • [Presentation] 二成分性バクテリオシン“ガセリシンS”とその類縁体“アシドシンLF221A”の抗菌活性比較2022

    • Author(s)
      高 升、納谷遥南、今西一果、田邉智也、中山詠文、増田哲也、川井 泰
    • Organizer
      日本畜産学会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Book] 食品免疫学事典(分担:5-28 プロバイオティクス)2021

    • Author(s)
      日本食品免疫学会編(分担:川井 泰)
    • Total Pages
      496
    • Publisher
      朝倉書店
    • ISBN
      9784254431261
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Book] 乳酸菌の機能と産業利用(分担:乳酸菌が生産するバクテリオシンと食品保存への応用)2021

    • Author(s)
      監修:木下英樹、井越敬司(分担:春日元気、川井 泰)
    • Total Pages
      205
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      9784781315942
    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2024-01-30  

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