Regulatory mechanisms of esophageal striated muscle motility by physical or chemical factors
Project/Area Number |
20K06409
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 42020:Veterinary medical science-related
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Research Institution | Gifu University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
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Keywords | 食道 / 横紋筋 / 蠕動運動 / 温度 / pH / 伸展 / 迷走神経 / 蠕動 / 平滑筋 / 消化管運動 |
Outline of Research at the Start |
ほ乳動物の食道横紋筋は骨格筋の一種とみなされている。骨格筋の収縮する(縮む)仕組みはよく知られているものの、弛緩する(ゆるむ)仕組みはあまり注目されていない。一方、平滑筋で構成される消化管(胃や小腸、大腸)と同じように蠕動運動(摂取した食物を運搬する運動)をするためには、筋の収縮を制御する機構に加えて、弛緩(収縮の抑制)を調節する仕組みが重要な役割を果たしていると予想される。そこで、本研究では、食道内腔の食物に由来する物理的あるいは化学的因子によって食道横紋筋がいかに運動を調節されるかを明らかにして、蠕動運動の基盤となる食道横紋筋の調節機構を解明することを目的とする。
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Outline of Final Research Achievements |
The aim of this study was to clarify regulatory mechanism on esophageal striated muscle motility in mammals. I investigated whether physical or chemical factors such as temperature, osmotic pressure, pH and extension can affect esophageal striated muscle motility. My experiments demonstrated that mechanical activity of esophageal striated muscle was enhanced or attenuated by applications of these physical or chemical factors. In addition, I clarified vagus-central nervus system-mediated motor regulation of esophageal striated muscle. These findings provide novel insights into the regulatory mechanisms of esophageal striated muscle motility.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ほ乳類の食道筋層は、口に近い部分が横紋筋で胃に近い部分が平滑筋で構成されているか、もしくは全長に渡って横紋筋で構成されている。これは、小腸や大腸とは異なった、食道に独特の特徴である。食道横紋筋の機能を解明することで、食道梗塞や巨大食道症といった食道特有の運動疾患の解決に向けて有効な情報を得られると考えられる。本研究をさらに発展させることで、例えば、食物の温度を適度に調節する、あるいは温度感覚に影響する食物成分を活用することで適切な嚥下運動を実現することが可能となるかもしれない。すなわち、薬物や手術などによらない新たな嚥下障害の治療法の開発に結びつくことが十分に期待できるといえる。
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Report
(4 results)
Research Products
(21 results)