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Gastatory receptor for aversive high salt

Research Project

Project/Area Number 20K06735
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 44050:Animal physiological chemistry, physiology and behavioral biology-related
Research InstitutionIwate University

Principal Investigator

Wakabayashi Tokumitsu  岩手大学, 理工学部, 助教 (30332498)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 山本 欣郎  岩手大学, 農学部, 教授 (10252123)
吉田 竜介  岡山大学, 医歯薬学総合研究科, 教授 (60380705)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords化学感覚 / 味覚 / 味細胞 / 線虫発現系 / 高濃度塩味 / 受容体 / ノックインマウス / 免疫組織化学 / 線虫 / 外来発現系
Outline of Research at the Start

ヒトが感じる味覚のうち、高濃度塩に対する不快な塩味受容の分子メカニズムは全くわかっていない。最近我々は独自のアプローチにより、有望な高濃度塩味受容体の候補遺伝子を見いだした。本研究の目的は、この候補遺伝子が高等動物の不快な塩味の受容に関与するか否かを明らかにすることである。本研究では、特異的抗体、および Cre ノックイン系統を利用した同遺伝子の味蕾(味覚受容細胞)における発現の解析、さらに同系統から調整した味蕾中の候補遺伝子発現細胞の生理的応答の直接計測、線虫を用いた外来発現系による同遺伝子産物の機能の解析を行う。

Outline of Final Research Achievements

We examined the expression of candidate gustatory receptor involved in aversive high salt perception and observed that the candidate receptor was expressed in the taste receptor cells. In our physiological studies using mouse taste bud, taste receptor cells expressing our candidate receptor rarely respond taste stimuli including high salt. It should be examined further.
We conducted exogenous expression experiments using Caenorhabditis elegans as a host animal. The transgenic C. elegans harboring mouse candidate receptor revealed that the molecule can respond to salt stimulus.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

われわれヒトを含む高等動物は、基本五味と呼ばれる5つの味,すなわち、甘味、うま味、苦味、酸味、塩味を感じるとされている。これらのうち、塩味を除く4種の味については味覚受容の分子機構が明らかになっているが、塩味、とりわけ高濃度の塩類溶液を口にした時に感じる不快な塩味の受容機構については不明である。本研究では、我々が見出した高濃度塩味受容体の候補分子が味蕾中の味細胞に発現することを示し、また候補分子が塩類溶液に応答する分子であることを示した。本研究は味覚受容機構の未解明の領域を明らかにする基礎研究である。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2024-01-30  

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