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Clinical study on the risk of food allergy and the concentration of cord blood IgG4

Research Project

Project/Area Number 20K08169
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 52050:Embryonic medicine and pediatrics-related
Research InstitutionJikei University School of Medicine

Principal Investigator

Tachimoto Hiroshi  東京慈恵会医科大学, 医学部, 准教授 (40256409)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 浦島 充佳  東京慈恵会医科大学, 医学部, 教授 (80203602)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords食物アレルギー / 発症予防 / 臍帯血 / IgG4 / アレルギー
Outline of Research at the Start

我々は、生後1日目より母乳に少量通常ミルクを加える場合と比較し、生後3日間は母乳にアミノ酸乳を与えることにより2歳までの牛乳蛋白に対する感作と牛乳だけでなく卵白、小麦等の食物アレルギー即時反応およびアナフィラキシー反応が大幅に減ることをランダム化臨床試験で証明した。さらに我々は、「母親の加工肉等摂取除去(生後1ヵ月まで)による食物アレルギー発症ランダム化試験」を開始した。母親の食事への介入が子どもの食物アレルギーの発症予防になるか、そして臍帯血中の各食物抗原に対するIgG4濃度と食物アレルギー発症の関連性に注目している。

Outline of Final Research Achievements

We have reported that anaphylaxis caused by ingestion of cow's milk, eggs, wheat, and other foods can be prevented by eliminating cow's milk fomula for three days after birth. We have started a randomized trial to determine whether food allergies develop in infants by eliminating processed meat and other foods from the mother's diet for one month immediately after birth. We focused on whether dietary intervention for mothers can prevent food allergies in children, and on the relationship between IgG4 concentration in umbilical cord blood and the onset of food allergies. This study is an exploratory study in ongoing clinical research to clarify whether "high food-specific IgG4 concentration in umbilical cord blood reduces the risk of developing food allergies, and conversely, low IgG4 concentration leads to allergic sensitization and increases the risk of developing food allergies."

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

21世紀に入り増加している食物アレルギーの発症メカニズムを解明することの社会的意義は非常に大きい。例えば東京都の3歳時全都調査によると平成21年以降およそ15%の子供たちが食物アレルギーを持っている。その子供たちの食物アレルギー発症を抑えることは症状に悩む本人や家族のストレスを軽減するのみならず両親が仕事を休まなければならないことも減り、社会的意義は大きいと考える。

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2023 2022 2021 2020

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results) (of which Invited: 3 results)

  • [Journal Article] Impact of Maternal Fish Consumption on Serum Docosahexaenoic Acid (DHA) Levels in Breastfed Infants: A Cross-Sectional Study of a Randomized Clinical Trial in Japan2023

    • Author(s)
      Kasamatsu Ayu、Tachimoto Hiroshi、Urashima Mitsuyoshi
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 15 Issue: 20 Pages: 4338-4338

    • DOI

      10.3390/nu15204338

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] 牛乳アレルギー発症予防と母乳の役割2022

    • Author(s)
      田知本寛
    • Journal Title

      日本小児科学会雑誌

      Volume: 126 Pages: 622-626

    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Journal Article] 牛乳アレルギー発症予防と母乳の役割2022

    • Author(s)
      田知本 寛
    • Journal Title

      日本小児科学会誌

      Volume: 162 Pages: 622-626

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] Effect of Avoiding Cow's Milk Formula at Birth on Prevention of Asthma or Recurrent Wheeze: Extended Follow Up from the ABC Randomized Clinical Trial.2020

    • Author(s)
      Tachimoto H, Imanari E, Mezawa H, Okuyama M, Urashima T, Hirano D, Gocho N, Urashima M.
    • Journal Title

      JAMA Netw Open.

      Volume: 1;3(10): Issue: 10 Pages: e2018534-e2018534

    • DOI

      10.1001/jamanetworkopen.2020.18534

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 母乳栄養とミルクアレルギー発症予防.「知っておくべき正常新生児管理の話題」2023

    • Author(s)
      田知本 寛
    • Organizer
      第67回日本新生児成育医学会・学術集会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 一般的な食物アレルギー. 「最近話題の食物アレルギー」2023

    • Author(s)
      田知本 寛
    • Organizer
      第45回日本臨床栄養学会総会 第44回日本臨床栄養協会総会・第21回大連合大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 学校における食物アレルギーの対応.2022

    • Author(s)
      田知本 寛
    • Organizer
      第46回日本小児皮膚科学会学術集会.
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 食物アレルギー発症予防~生後3日間~2022

    • Author(s)
      田知本 寛
    • Organizer
      第71回日本アレルギー学会学術大会.
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 牛乳早期摂取の是非について.2022

    • Author(s)
      田知本 寛
    • Organizer
      第59回日本小児アレルギー学会学術大会.沖縄県宜野湾市
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 食物抗原早期摂取への是非2021

    • Author(s)
      田知本 寛
    • Organizer
      第58回日本小児アレルギー学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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