Central and peripheral pathology associated with taste impairments in Parkinson's disease model mice
Project/Area Number |
20K09877
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 57010:Oral biological science-related
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Research Institution | Meikai University |
Principal Investigator |
SATO Hajime 明海大学, 歯学部, 講師 (10432452)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
野崎 一徳 大阪大学, 歯学部附属病院, 准教授 (40379110)
三浦 治郎 大阪大学, 歯学部附属病院, 助教 (70437383)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
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Keywords | 味覚障害 / 嗅覚障害 / パーキンソン病 / 冷温度感覚 / メントール / 味覚 / 温度感覚 / ロテノン / 鼻腔内投与 / 農薬 / 島皮質 / 孤束核 |
Outline of Research at the Start |
味覚は、私たちが食物摂取を選別するという生存にとってきわめて重要な機能であるだけでなく、「美味しさを味わう」ことを可能にする感覚の一つであるため、味覚障害は、私たちのQuality of lifeを大きく低下させる。近年、味覚障害はパーキンソン病 (PD)の前駆症状として注目されているが、その病態は不明であり、病態の解明や新規治療法の開発にはPDモデル動物を用いた研究が必須である。本研究では、PDモデル動物における脳の器質的/機能的変化が味覚障害を誘発するかどうかについて検証し、様々な神経生理学的手法を用いて、ミクロ/マクロ両観点からPDに伴う味覚障害の発症機構を明らかにすることを目的とする。
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Outline of Final Research Achievements |
Parkinson’s disease (PD) is a neurodegenerative disorder characterized primarily by motor symptoms. However, PD can also cause prodromal non-motor symptoms including sensory dysfunction. It has been recognized that taste impairment also occurs in early to middle stage patients (Oppo et al., 2020; Melis et al., 2021). However, the mechanisms underlying PD-related taste impairment remain unknown. Our study is the first to investigate taste impairment in a presumed animal model in the early-stage of PD (J Parkinson’s Dis, 2022). Interestingly, in our model, the bitter taste and the olfactory impairments occurred simultaneously but they were induced by the catecholamine neurodegeneration in each first relay area (e.g., bitter: NTS and olfactory: OB). On the other hand, temperature sensitivity, cool/cold, also reduces in the PD model mice. Notably, our results shed some light on the importance of conducting future investigations to clarify the complicated PD-related sensory impairments.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
味覚は、食物摂取を選別するという生存にとってきわめて重要な機能であるだけでなく、「美味しさを味わう」ことを可能にする感覚の一つである。そのため、味覚障害は私たちのQuality of lifeを大きく低下させる。近年、パーキンソン病 (PD)の前駆症状としての味覚障害が注目されているが、その病態は不明であった。本研究成果は、複雑な味覚障害の病態解明の一助となり、新規治療法/治療薬の開発に大きく寄与でき、その学術的/臨床的意義はきわめて高い。また、国民の味覚障害に対する意識を高め、味覚障害から様々な全身疾患の早期発見および早期治療に繋がり、本研究の社会的意義も高い。
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Report
(4 results)
Research Products
(16 results)