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Development a new sequential masticatory test by using the sound of mastication to support the individual food intake and nutrition

Research Project

Project/Area Number 20K10079
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 57050:Prosthodontics-related
Research InstitutionNihon University

Principal Investigator

KAWAI Yaushiko  日本大学, 松戸歯学部, 教授 (50221198)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 川上 央  日本大学, 芸術学部, 教授 (20307888)
堀畑 聡  日本大学, 松戸歯学部, 教授 (20238801)
伊藤 誠康  日本大学, 松戸歯学部, 准教授 (80307876)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2022: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords咀嚼音 / 口腔機能 / オーラルフレイル / 嚥下機能 / 市販食品 / 再現性 / 妥当性 / 食品の硬度 / 被験食品 / 咀嚼音の再現性 / 口腔健康管理 / 嚥下 / 食支援
Outline of Research at the Start

申請者が臨床と臨床研究に携わる中で歯科臨床のゴールである食の摂取の評価が実態の食事を反映しているものではないのでは?という疑問があった。また患者の主観評価と客観評価の相関性が往往にして弱いこともあり、患者の主観と客観検査の結果に齟齬がある問題点があった。この疑問と問題点の解決にあたり、まず被験食品を実食に近いものとし、咀嚼のみならず嚥下に至る過程を連続して記録する方法とすることが可能な検査法を開発できればより実食に近い評価ができるのではないかと考えた。その結果、咀嚼のサイクルの中で、摂食の際に生じる咀嚼音=粉砕音を継続して嚥下音まで記録することの着想に至り、研究計画を立案した。

Outline of Final Research Achievements

In Japan's super-aging society, dietary support for evaluating individual food intake and maintaining its quality is essential for improving patients' quality of life in the dental field. However, current tests related to food intake use foods rarely consumed in daily life and are removed from the mouth for evaluation. This approach fails to assess the continuous process of food intake as it happens during regular eating. Therefore, there is a need for a new testing method for masticatory ability that records processes continuously over time. This study focused on the "sound" produced during the continuous process from chewing to swallowing and examined the reproducibility of the hardness of commonly consumed commercial foods.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

超高齢社会になった日本における歯の減少に伴う噛む機能の低下(そしゃくの障害)は、高齢者の健康寿命に負の影響与える。従来の噛む機能の評価は、通常の生活で摂することが少ない試験食品(ピーナッツ、グミゼリー等)を用いて、そしゃくの途中で口の外に取り出し評価を行うため、嚥下までの連続した過程を評価しているとは言い難い状況にある。
そこで、本研究は市販食品を口の中に取り込み、飲み込むまでの過程で発生する音から噛む機能の新たな評価の開発に取り組んだ。
本研究は、今までの視点を新たにした研究であり、より実態に近い噛む機能と飲み込む機能の評価が可能となり、高齢者の健康寿命にもつながるものと考える。

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (6 results)

  • [Journal Article] Reproducibility and Validity of Masticatory Sounds in Assessing Consecutive Masticatory and Deglutition Functions2024

    • Author(s)
      Tarukawa Shizuka、Miura Toshikazu、Suzuki Asako、Koga Manaka、Ito Masayasu、Horihata Satoshi、Kawakami Hiroshi、Kawai Yasuhiko
    • Journal Title

      International Journal of Oral-Medical Sciences

      Volume: 22 Issue: 3 Pages: 105-111

    • DOI

      10.5466/ijoms.22.105

    • ISSN
      1347-9733, 2185-4254
    • Year and Date
      2024-04-06
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Physical Properties and Reproducibility of Marketed Foods for Assessing Consecutive Masticatory and Deglutition Functions2024

    • Author(s)
      Tarukawa Shizuka、Miura Toshikazu、Suzuki Asako、Koga Manaka、Ito Masayasu、Kawai Yasuhiko
    • Journal Title

      International Journal of Oral-Medical Sciences

      Volume: 22 Issue: 3 Pages: 97-104

    • DOI

      10.5466/ijoms.22.97

    • ISSN
      1347-9733, 2185-4254
    • Year and Date
      2024-04-06
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 総義歯装着者と有歯顎者の咀嚼音を連続的音響解析と比較検討2024

    • Author(s)
      三浦俊和, 樽川 禅, 鈴木 亜沙子, 古賀 麻奈花, 伊藤誠康, 河相安彦
    • Organizer
      令和5年度公益社団法人日本補綴歯科学会東関東支部学術大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 総義歯装着者と有歯顎者の咀嚼音を連続的に音響解析して比較検討する2023

    • Author(s)
      三浦俊和, 樽川禅, 鈴木亜沙子, 古賀麻奈花, 伊藤誠康, 河相安彦
    • Organizer
      特定非営利活動法人日本咀嚼学会 第34回学術大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 咀嚼音を嚥下まで連続で音響解析する新しい咀嚼検査法の開発2022

    • Author(s)
      樽川禅, 鈴木亜沙子, 古賀麻奈花, 伊藤誠康, 堀畑聡, 河相安彦
    • Organizer
      公益社団法人日本補綴歯科学会第131回学術大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 咀嚼音を嚥下まで連続で音響解析する新しい咀嚼検査法の開発~咀嚼音の集音方法と再現性に関する検討~2022

    • Author(s)
      三浦俊和, 樽川禅, 鈴木亜沙子, 古賀麻奈花, 伊藤誠康, 堀畑聡, 河相安彦
    • Organizer
      第22回 日本大学口腔科学会学術大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 咀嚼音を連続で音響解析する新しい咀嚼検査法の開発~咀嚼音の再現性についての検討~2022

    • Author(s)
      樽川 禅,鈴木亜沙子,古賀麻奈花,伊藤誠康,三浦 俊和,堀畑 聡, 中里公昭,古谷 容,河相安彦
    • Organizer
      令和4年度公益社団法人日本補綴歯科学会東関東支部学術大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 咀嚼音を嚥下まで連続で音響解析する新しい咀嚼検査法の開発~市中流通食品の物性測定に基づく被験食品の検討~2021

    • Author(s)
      樽川禅, 鈴木亜沙子, 古賀麻奈花, 伊藤誠康, 堀畑聡, 河相安彦
    • Organizer
      第 21回 日本大学口腔科学会学術大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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