The effects of green tea gargling on preventing influenza infection: A randomized clinical study focused on the catechin concentrations
Project/Area Number |
20K10382
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58010:Medical management and medical sociology-related
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Research Institution | University of Shizuoka |
Principal Investigator |
Yamada Hiroshi 静岡県立大学, 薬学部, 特任教授 (40265252)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
古島 大資 静岡県立大学, 薬学部, 講師 (90615238)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
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Keywords | green tea / catechin / gargling / influenza / randomization / concentration dependence / インフルエンザ / 緑茶 / カテキン / うがい / ランダム化比較試験 / 急性上気道炎 / 濃度依存性 / 用量依存性 |
Outline of Research at the Start |
教育委員会・校長会の協力を得て、研究に協力していただける高校を募る。次いで、研究参加の同意が本人および保護者から得られた高校生1,500名を対象とし、市販ペットボトルの(煎じた緑茶よりも低濃度)のカテキン緑茶でうがいする群(低濃度群)、市販の高濃度カテキン緑茶でうがいする群(高濃度群)または水道水でうがいする群(対照群)の3群にランダムに均等に割付け、インフルエンザ流行シーズンに1日3回、3ヶ月間うがいを行ない、インフルエンザの発症状況を比較検討する。
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Outline of Final Research Achievements |
Catechins, the major components of green tea, exhibit antiviral activities in experimental studies. We investigated the clinical effects of concentration-dependence of green tea catechins in gargling on the influenza infection. We conducted a randomized clinical study and the target population consisted of 209 university students, who were randomly assigned to high-catechin contained green tea (high-catechin group), low-catechin contained green tea (low-catechin group), or water (control group). All participants gargled thrice daily for 12 weeks in the coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic from December 2021. The results showed no influenza infection occurred. The upper respiratory tract infections occurred in 9.1%, 10.8%, and 15.7% participants in the high-catechin, low-catechin, and control group. Our findings revealed a concentration-dependent decrease in the incidence of upper respiratory tract infections; however, a statistically significant difference was not observed.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は、緑茶の主要成分であるカテキンが基礎研究において抗インフルエンザウイルス作用を示しながら、ヒトにおけるエビデンスが十分に定まっていない点に着目し、濃度依存性の観点から緑茶うがいの臨床的な予防効果を追求した点に学問的意義がある。また、インフルエンザの予防対策が公衆衛生的に種々行われながら完全に感染を阻止し得ない現状の中で、緑茶うがいという簡便、且つ安全、安価な方法がインフルエンザ予防対策の補助手段となり得るかを検討した点に社会的意義がある。
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Report
(4 results)
Research Products
(12 results)