In search for nutritional biomarkers of 24-hour urine to prevent dementia
Project/Area Number |
20K10517
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58030:Hygiene and public health-related: excluding laboratory approach
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Research Institution | Mukogawa Women's University |
Principal Investigator |
YAMORI Yukio 武庫川女子大学, 国際健康開発研究所, 教授 (80025600)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
森 真理 東海大学, 健康学部, 特任准教授 (70399343)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 長浜コホート研究 / 脊振研究 / 24時間尿中栄養バイオマーカー / 葉酸 / ホモシステイン / 認知機能 / 脳画像解析 / 予知・予防医学(先制医療) / 24時間尿分析 / 脳MRI健診 / 背振健診 / 脊振健診 / 長浜健診 / 24時間採尿分析 / 適塩和食 |
Outline of Research at the Start |
世界保健機関の協力を得て60以上の地域で24時間尿を採取して分析し日本食の特色が大豆と魚の摂取で、これが心筋梗塞死が先進国中最低で日本人の平均寿命を世界一にしたが、食塩過剰摂取の為に脳卒中、脳血管性認知症がなお多く、健康寿命が平均寿命より10年も短い。従って適塩和食が健康寿命の延伸には勧められるが、大豆、魚の摂取は、脳萎縮抑制効果が期待される血中葉酸値を上昇させ、動脈硬化や糖尿病のリスク軽減効果も有る事を検証した。この新知見から24時間尿による栄養マーカーの成績と脳健診の画像解析から脳血管性認知症やアルツハイマー型認知症との関係性を分析し認知症の進行と予防に寄与する栄養因子を検証する。
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Outline of Final Research Achievements |
We could demonstrate the inverse association of soy isoflavones (Is) and fish taurine(T) in 24- hour urine samples with coronary heart diseases by WHO CARDIAC study to conclude, optimum salted soy and fish intakes were indispensable to extending healthy life expectancy. Is and T intakes in Japanese were epidemiologically associated with serum folate(F) elevation, and the epidemiological data of the reduction of dementia after the legal fortification of wheat powder by F in USA and the effective reduction of the brain atrophy in the elderly by the supplement intervention of F in England supported the potential effects of serum F elevation on dementia prevention. We investigated the mechanisms of F elevation for reducing the risk of cognitive impairment, in Nagahama Cohort and particularly focused on the investigation of homocysteine association of the blood and urine in Seburi Study for detecting dementia risk by urinalysis for the prevention.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
脳卒中モデルの開発に始まる大豆・魚の栄養の脳卒中の実験的予防栄養がヒトの疫学研究でもHDLを増加させ、動脈硬化の予防が可能で米国では葉酸(F)の法的添加後に認知症が低減し、英国ではFやビタミンB6、B12のサプリメントで高齢者の脳萎縮が抑えられたことから、Fを増加させる和食が勧められる。Fはホモシステイン(HC)を減少させるが、高齢者の健診で血中Hと尿中Hの相関を証明し、24時間採尿で尿中HをモニターしてFを増加させる適塩で大豆・魚を摂り、野菜からのカリウム摂取を勧めれば、食生活によって認知機能の低減を予防し得ると期待される。本研究は尿のモニターによる認知症の先制医療の進展に貢献しうる。
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Report
(4 results)
Research Products
(27 results)
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[Journal Article] Relationship between Regional Distribution of Centenarians and Drinking Water Hardness in the Amami Islands, Kagoshima Prefecture, Japan2023
Author(s)
Mai Suzuki, Siyuan Wu, Tomoki Ootawa, Henry Smith, Mitsuya Shiraishi, Atsushi Miyamoto, Yuki Matsuoka, Sawako Sawa, Mari Mori, Hideki Mori, Yukio Yamori
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Journal Title
Nutrients
Volume: 15
Issue: 7
Pages: 1569-1569
DOI
Related Report
Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
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