Project/Area Number |
20K11048
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58080:Gerontological nursing and community health nursing-related
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Research Institution | Saitama Prefectural University |
Principal Investigator |
Miyabe Akemi 埼玉県立大学, 保健医療福祉学部, 助教 (10708522)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
叶谷 由佳 横浜市立大学, 医学部, 教授 (80313253)
土肥 眞奈 (菅野) 横浜市立大学, 医学部, 准教授 (50721081)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
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Keywords | 栄養管理 / 高齢者 / 食生活 / 尺度開発 / 食支援 / 病棟看護師 / 看護支援 |
Outline of Research at the Start |
本研究は、3カ年でⅠ~Ⅲへ順次的に、「看護師による退院後の見通しをもった高齢者の栄養や食生活支援に関する自己評価尺度」を開発する。 Ⅰ.2020年度は、自己評価尺度の項目を作成するために、NST(Nutrition Support Team:栄養サポートチーム)及び退院支援看護師、訪問看護師へインタビュー調査を実施する。 Ⅱ.2021年度は、自己評価尺度の項目を精錬するために、NST及び栄養管理に関わる看護師対象にデルファイ法を用いた調査を実施する。 Ⅲ.2022年度は、自己評価尺度の信頼性と妥当性を検証するために、高齢者が多く入院している病棟に勤務する看護師対象に本調査を実施する。
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Outline of Final Research Achievements |
This study aimed to develop a ward nurses’dietary support scale, including physical, psychological, and social background factors in preparation for older adult patients’life after discharge.We conducted a cross-sectional study using a self-reported questionnaire. Scale items were created based on a conceptual analysis, and refined by a Delphi survey. In total, 696 nurses across 16 acute care hospitals in Japan were eligible to participate. The exploratory factor analysis identified 20 items from three factors as follows: “Assessment for healthy eating behavior,” “Adjustment of the living environment, including family and caregiver, together with other professions,” and “Continual frailty assessment. We developed a ward nurses’dietary support scale, including physical, psychological, and social background factors in preparation for older adult patients’life after discharge. Its reliability and validity were confirmed.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、日本における高齢入院患者に対する病棟看護師の栄養管理や食支援に関する概念に着目し、学術的に新しく概念の定義を見出し、その概念を評価できる尺度を新たに開発した。本研究によって見出した概念をもとに、支援に関する介入方法の開発の促進に寄与し、その効果を本尺度で客観的に評価することが可能となり、栄養管理や食支援に関する研究が蓄積され、学術的発展に寄与しうる。 また、本尺度は、入院日数が短く、短期間でアセスメントや介入が求められる急性期病院において、病棟看護師が効率的に栄養管理および食支援の評価に使用することができ、栄養管理および食支援に関する実践能力の向上につながることが実践的意義である。
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