Analysis of sensing of nutritional status and nutritional status-dependent modulation of gustatory transmission in the geniculate ganglion
Project/Area Number |
20K11542
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Asahi University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
安尾 敏明 朝日大学, 歯学部, 講師 (30608469)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2022: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2021: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
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Keywords | 味覚 / レニン-アンジオテンシン系 / 膝神経節 / 栄養 / 口腔感覚 / 三叉神経節 / アンジオテンシンⅡ / 味覚受容体 / アンジオテンシンⅡ受容体 |
Outline of Research at the Start |
本研究は、味覚神経節における栄養状態の感知と栄養状態に応じた味覚情報伝達の調節メカニズムを解明し、摂食制御メカニズムの理解を深めることで、食を通じた健康寿命の延伸に貢献するための基盤研究である。研究項目は(1)膝神経節の塩味受容細胞と甘味受容細胞のアンジオテンシンⅡ産生能の解析、(2)体内のNa濃度とグルコース濃度の変化に対する膝神経節細胞の応答の解析、(3)体内のNa濃度とグルコース濃度に応じた膝神経節細胞のアンジオテンシンⅡ産生量の調節の解析、(4)アンジオテンシンⅡによる膝神経節細胞の神経活動(味覚情報伝達)の調節の解析、(5)ヒトの生活習慣病における味覚異常の原因の探求である。
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Outline of Final Research Achievements |
We investigated change in expression levels of renin-angiotensin system genes and angiotensin II receptor genes of rat geniculate ganglia in various situations. Their expression levels changed during development. Some developmental changes were common with trigeminal ganglia and others unique to geniculate ganglia. Their expression levels were also upregulated or downregulated with water deprivation, sodium-restriction, protein-restriction and diabetes. These results suggest that in the geniculate ganglion the renin-angiotensin system modulates taste information conveyed to the central gustatory system.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
味覚は味覚嗜好性や食欲の形成を通じて摂食行動に関与する。したがって体内の栄養状態に応じた味覚情報伝達の調節メカニズムを解明する本研究は栄養状態に応じた摂食制御メカニズムの理解を深め、高齢者の摂食機能の低下や食欲不振による身体の衰えの予防、あるいは偏食や過食による生活習慣病の予防や改善につながることで健康寿命の延伸に貢献できると考えられる。
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Report
(4 results)
Research Products
(9 results)