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Development of the chrono-nutrition-based dietary guideline for night shift workers and its validation using working space interventions

Research Project

Project/Area Number 20K11559
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionUniversity of Hyogo

Principal Investigator

Nagai Narumi  兵庫県立大学, 環境人間学部, 教授 (60364098)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 坂根 直樹  独立行政法人国立病院機構(京都医療センター臨床研究センター), 臨床研究企画運営部, 研究室長 (40335443)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Keywordschrono-nutrition / shift work / dietary guide / canteen / feeding experiment / 時間栄養学 / 夜間・交替制勤務 / ガイドライン / 社員食堂 / 摂食試験 / 体内時計 / アプリ / 介入試験 / 食生活 / 行動変容 / 介入研究 / 夜間・交替制勤務者 / メニュー
Outline of Research at the Start

「働き方改革」により柔軟な働き方が広まりつつあるが、社会のインフラを支える24時間シフト制の職種は一定数存在する。体内時計とのズレにより生じるシフトワーカーの疾病や傷害を予防し、生産性と社会秩序を維持するためにも時間栄養学に基づく「食べ方改革」が望まれる。本研究では、1)食べる時刻(朝・昼・夕・夜間)や活動・睡眠時間帯を考慮した「食べ方改革レシピ」と「食べ方改革ルール」を開発し、2)夜間勤務のある事業所での介入研究により効果を検証する。最終目的は、一億総活躍社会をめざす「働き方改革」の中で勤務時間の変更が難しい夜間・シフト勤務者の健康を「食」で下支えし、活力ある社会の実現に貢献することである。

Outline of Final Research Achievements

We carried out some studies to improve the diet of night and shift workers from a chrono-nutrition perspective and obtained the following interesting results: 1) We analyzed the menus served in the employee cafeteria of a manufacturing company and found that "high-fat, high-sugar" menus or foods were more likely to be selected late at night. 2) We reviewed dietary guides for shift workers published in the abroad and Japan, and prepared a "Japanese version of the Dietary Guide for Shift Workers". 3) We made 5 posters based on the contents of our developed Dietary Guide and uploaded them on the Internet. 4) A feeding experiment found that increased sleepiness and a kind of cognitive decline occurred temporarily after consuming a "high-fat, high-sugar" meal preferred late at night. 5) A 4-week RCT using a smartphone application that regulates circadian rhythms showed effects on reducing daytime sleepiness and academic performance in university students.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

わが国のインフラや都市機能は多くの夜間・交替制勤務者に支えられている。本課題では、時間栄養学の視点から研究を行い、夜間・交替制勤務者の食事改善に資する知見を得ることができた。社員食堂で深夜に選ばれやすいメニューの特徴や、その選択されやすい高脂肪・高甘味の食事が摂食後の眠気や認知機能に一過性に影響することを摂食試験で明らかにした。また国内外のガイドラインや既報を翻訳・整理し「日本版シフトワーカーのための食事ガイドライン案」を作成・公表したり、ポスターを作成するなど社会実装に向けた活動も行なった。以上の成果は夜間・交替制勤務者の健康を食の面から支え、活力ある社会の実現に貢献できるものと考えられる。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (19 results)

All 2022 2021 2020 Other

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 2 results) Presentation (7 results) (of which Invited: 3 results) Book (1 results) Remarks (6 results)

  • [Journal Article] Associations between Menu Choice and Employees’ Work Patterns and Mealtimes in the Canteen of a Facility Operating 24 Hours2022

    • Author(s)
      Okuzono Miyoko、Nose Yoko、Takayama Yumi、Yumen Yukina、Suzuki Arata、Iida Akio、Murata Ippei、Nagai Narumi
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 80 Issue: 2 Pages: 139-148

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.80.139

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2022-04-01
    • Related Report
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    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] シフトワーカーのための食事ガイド ─ 海外の食事ガイドの内容分析と日本版食事ガイド作成に向けて ─2022

    • Author(s)
      半澤史聡, 重信早紀,永井成美
    • Journal Title

      時間栄養学研究の最前線

      Volume: 2 Pages: 10-16

    • Related Report
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  • [Journal Article] Match or mismatch between chronotype and sleep-wake cycle and their association with lean body mass gain among male high-school baseball players2022

    • Author(s)
      Nose Yoko、Hiromatsu Chiyori、Hanzawa Fumiaki、Yumen Yukina、Kotani Kazuhiko、Nagai Narumi
    • Journal Title

      Chronobiology International

      Volume: 39 Issue: 6 Pages: 848-857

    • DOI

      10.1080/07420528.2022.2041657

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    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 24 時間稼働事業所の社員食堂におけるメニュー選択と社員の勤務形態・喫食時間の関連性2022

    • Author(s)
      奥薗美代子,能瀬陽子,髙山祐美,湯面百希奈,鈴木 新,飯田晃生,村田一平,永井成美
    • Journal Title

      栄養学雑誌

      Volume: 80 Pages: 139-148

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    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 体内時計からみた朝食の役割2020

    • Author(s)
      永井成美
    • Journal Title

      臨床栄養

      Volume: 136 Pages: 305-312

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  • [Presentation] 高脂質・高甘味食が仕事のパフォーマンスに関連する心理的・生理的指標に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      半澤史聡、橋本愛加、権田 真、飯田晃生、髙山祐美、湯面百希奈、永井成美
    • Organizer
      第9回日本時間栄養学学術大会
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  • [Presentation] ヘルシー&サステナブルな食と時間栄養学2022

    • Author(s)
      永井成美
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      第9回日本時間栄養学学術大会
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  • [Presentation] 食事摂取によるヒトの生理的変化の検証とその栄養教育への応用2022

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      永井成美
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      第69回日本栄養改善学会学術総会
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  • [Presentation] いつ食べる?どう眠る?時間栄養学で心と体のコンディショニング2022

    • Author(s)
      永井成美
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      第11回日本栄養改善学会東海支部学術集会
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    • Invited
  • [Presentation] シフトワークが勤務者の健康状態や食嗜好に及ぼす影響調査2022

    • Author(s)
      半澤史聡, 奥薗美代子
    • Organizer
      兵庫県立大学 知の交流シンポジウム 2022
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  • [Presentation] 24時間稼働事業所の社員食堂で選択されるメニューの時間帯別分析と課題2021

    • Author(s)
      奥薗美代子,能瀬陽子,高山祐美,湯面百希奈,村田一平,永井成美
    • Organizer
      第8回日本時間栄養学学術大会
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  • [Presentation] 朝食を軸に生活リズムを整える食育が高校寮生の「朝の目覚め」に及ぼす影響:起床後体温,血圧,心臓自律神経活動,空腹期胃運動からみた評価2020

    • Author(s)
      能瀬陽子,高野(松浦)璃佳,多田(荒木)嵯千,洲脇(藤永)莉奈,湯面百希奈,髙山祐美,永井成美.
    • Organizer
      第7回日本時間栄養学会学術集会
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  • [Book] 時間栄養学、第24章シフトワークと時間栄養学2020

    • Author(s)
      永井成美(柴田重信編)
    • Total Pages
      256
    • Publisher
      化学同人
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  • [Remarks] (1) 兵庫県立大学 栄養教育・栄養生理学研究室(時間栄養学のページ)

    • URL

      https://www.u-hyogo.ac.jp/shse/narumi/time_nutrition.html

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  • [Remarks] (2) FOOD ACADEMIA

    • URL

      https://resistantstarch.co.jp/tag/food-academia/

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  • [Remarks] 時間栄養学

    • URL

      https://www.u-hyogo.ac.jp/shse/narumi/time_nutrition.html

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  • [Remarks] FOOD AKADEMIA

    • URL

      https://resistantstarch.co.jp/tag/food-academia/

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  • [Remarks] FOOD ACADEMIA 学び編「朝食は1日のスタートスイッチ」(時間栄養学)

    • URL

      https://resistantstarch.co.jp/2020/11/18/

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  • [Remarks] FOOD ACADEMIA 学び編 「腸活はじめませんか?」(体内時計)

    • URL

      https://resistantstarch.co.jp/2020/05/11/

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Published: 2020-04-28   Modified: 2024-01-30  

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