Project/Area Number |
20K11565
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Tokyo Kasei Gakuin University |
Principal Investigator |
Unno Tomonori 東京家政学院大学, 人間栄養学部, 教授 (90439753)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2021: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | カテキン / クレゾール / 尿毒素 / 腸内細菌 / p-クレゾール / フェノール / ポリフェノール |
Outline of Research at the Start |
我々が日常的に摂取している茶カテキンが,腸内細菌叢の改変をもたらし,そのことによってチロシン由来の尿毒素(フェノール,p-クレゾール)の産生を抑制することができるかについて検討する。実験動物に茶カテキンを摂取させ,このときの糞中腸内細菌叢の変化を解析するとともに,尿中のフェノール量,p-クレゾール量を測定することで,茶カテキンの効果を検証する。食経験のある茶カテキンの尿毒素産生に及ぼす効果を明らかにすることは,糖尿病性腎症の進展予防の観点から将来の臨床的研究への基礎となる。
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Outline of Final Research Achievements |
p-Cresol (PC) is recognized as an uremic toxin that is bacterially produced from tyrosine. This study aimed to reveal whether epigallocatechin-3-gallate (EGCG), a major catechin in green tea, could reduce the plasma and urinary levels of PC by limiting its bacterial production in mice. Mice were fed respective diets: a control diet, a 0.05% EGCG diet, a 0.1% EGCG diet or a 0.2% EGCG diet for 2 weeks. The results demonstrated that the addition of EGCG decreased the plasma and urinary concentrations of PC in a dose-dependent manner. However, once EGCG was hydrolyzed to epigallocatechin and gallic acid, such effects were lost almost completely. Dietary EGCG (0.2%) was accompanies by a decreased abundance of Clostridiales at the order level, which constitute a part of PC production from tyrosine, but EGCG hydrolyte did not show significant differences on the fecal bacterial composition.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は,尿毒素の一種であるp-クレゾール(PC)が緑茶に含まれるエピガロカテキンガレート(EGCG)によって抑制されることを明らかにした。その作用機序として,EGCGがチロシンからPCを産生する腸内細菌の種類を抑制したためであると推察された。腸内細菌が産生したPCは体内に取り込まれると抱合体に変換されるが,クレシル硫酸は糖尿病性腎症の憎悪因子として理解されていることから,食品成分の摂取によってそのリスク低減に影響する可能性を示唆するとして学術的な意義を有する。
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