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Texture sensing based on nonlinear friction phenomena in the oral cavity

Research Project

Project/Area Number 20K12018
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 61060:Kansei informatics-related
Research InstitutionYamagata University

Principal Investigator

Nonomura Yoshimune  山形大学, 大学院理工学研究科, 教授 (50451662)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Keywords食品 / 摩擦 / エマルション / 泡 / 液状食品 / 半固形食品 / Food texture / Friction
Outline of Research at the Start

ヒトの口腔内、特に舌の上で起こる摩擦現象を再現するバイオミメティック食感センシング システムを開発し、「なめらか」「とろみ」「もっちり」「ざらつき」などの繊細で多彩な食感の物理的起源 を明らかにする。このシステムの接触子はヒトの舌を模倣したフラクタル寒天ゲル製で、ヒトの舌の動 きに合わせた正弦運動をするため、口腔内で起こる摩擦現象を的確にモデリングできる。さらにスー プ、ヨーグルト、スフレなど液状~半固形食品の食感と摩擦特性の関係を解析、機械学習の手法で パターンを分類した食感データベースを構築し、食感制御技術の礎とする。

Outline of Final Research Achievements

Although the textures that humans experience when they eat things are diverse and delicate, no method has been established to quantitatively evaluate these textures and analyze the physical expression mechanism. In this study, we developed an oral model that mimics the soft and wet environment of the human mouth with hydrogel, and established a method to analyze the frictional phenomena that occur there. Next, we evaluated the frictional properties of emulsions and foams, which are the basic formulations of food products, and found that they exhibit not only general lubrication properties, but also a super-lubricating state with an extremely low friction coefficient and an unstable pattern with different profiles on the outward and return paths. This new analytical method was successfully applied to commercial food products and classified in terms of friction dynamics.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

(1)学術的意義 本研究によって、エマルションや泡などの食品を構成するソフトマテリアルは動的な条件下において複雑な摩擦挙動を示すことが明らかになっただけでなく、これを解析するための物理モデルが提案された。また、摩擦パラメータを主成分分析やクラスター分析を用いて解析する方法が確立された。(2)社会的意義 本研究で提案された手法とそれによって得られる物理的なパラメータは食品の解析だけでなく、食感を設計する上で有用である。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2022 2021 2020 Other

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 3 results) Presentation (2 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] Friction Dynamics of Foams under Nonlinear Motion2022

    • Author(s)
      Kei Kikuchi, Akari Iwasawa, Mitsuki Omori, Hiroyuki Mayama, Yoshimune Nonomura
    • Journal Title

      ACS Omega

      Volume: - Issue: 19 Pages: 1651516523-1651516523

    • DOI

      10.1021/acsomega.2c00677

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Nonlinear Friction Dynamics of Oil-in-Water and Water-in-Oil Emulsions on Hydrogel Surfaces2021

    • Author(s)
      Kei Kikuchi, Hiroyuki Mayama, Yoshimune Nonomura
    • Journal Title

      Langmuir

      Volume: 37 Issue: 26 Pages: 8045-8052

    • DOI

      10.1021/acs.langmuir.1c01339

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Nonlinear friction dynamics in the cognitive process of food textures: Thickness of polysaccharide solution2020

    • Author(s)
      Okawara Hina、Shinomiya Koki、Fujita Minoru、Koda Tomonori、Nishioka Akihiro、Nonomura Yoshimune
    • Journal Title

      Journal of Texture Studies

      Volume: 51 Issue: 5 Pages: 779-788

    • DOI

      10.1111/jtxs.12538

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] バイオミメティック食感センシングシステムによる食品のキャラクタリゼーション2021

    • Author(s)
      関根涼太 菊池南海 菊池慧 野々村美宗
    • Organizer
      日本油化学会第60回年会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 非線形運動下における泡の摩擦ダイナミクス2020

    • Author(s)
      菊池慧、岩澤あかり、眞山博幸、野々村美宗
    • Organizer
      第71回コロイドおよび界面化学討論会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Remarks] 野々村研究室のホームページ

    • URL

      https://nonomura.yz.yamagata-u.ac.jp/

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Remarks] 野々村研究室ホームページ

    • URL

      http://nonomura.yz.yamagata-u.ac.jp/

    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2024-01-30  

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