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A Study of Changes in Taste and Brain Activity Due to the Presence of a Pseudo-Other

Research Project

Project/Area Number 20K13794
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionSagami Women's University

Principal Investigator

Kaiwa Misaki  相模女子大学, 栄養科学部, 助手 (00844200)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2022: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2021: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2020: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Keywords共食 / おいしさ / 社会的促進 / 疑似的共食 / NIRS / 脳活動
Outline of Research at the Start

他者と食事を共にすること(共食)は、食品をよりおいしいと評価する、摂食量を増加させるなどの報告があるが、どのような要因がそれらに影響するか、そのメカニズムは充分に解明されていない。
心理学では社会的促進や社会的抑制によって他者と食事の関係が論じられ、脳科学ではヒト脳機能イメージングの手法を用いておいしさの測定を試みている。
本研究ではこれらを複合的に検討し、共食によるおいしさ向上の要因を探る。ヒトは他者に見られることに強く影響されることから、食事中に「見られること」に焦点を当てる。また食事中のおいしさの主観的評価と生理的指標から、他者との食事においておいしさに影響を与える要因を明らかにする。

Outline of Final Research Achievements

It is said that people find food tasty in situations where they eat with others, but it is not fully understood what factors influence the tastiness of food. The purpose of this study was to clarify the difference in perceived palatability of meals with others and the factors that influence it, based on the evaluation of palatability and physiological indices. We used an illustration of eyes as a pseudo-other and observed the activation of the prefrontal cortex by near-infrared spectroscopy (NIRS) while eating under three conditions: open eyes, closed eyes, and control. The results showed no significant differences in hemoglobin values or taste evaluation among the three conditions. From these results, it can be said that the eye illustration could not be a pseudo-consummate partner that would affect the tastiness or brain activity.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

共食者とのコミュニケーションによる気分の変化を伴わずに食事の社会的促進が引き起こされることが報告されており、食事をする誰かの視覚情報は充分に社会的促進を引き起こすことが示唆されている。また、前頭前野皮質の活性化は情報処理の過程で味覚に影響を及ぼすことが報告されている。
本研究では、実際にはその場に存在しない疑似的な他者相手の食事によるおいしさや脳活動の変化を検討することで、おいしさに影響をもたらす要因の一端を解明し、他者との食事ではもちろん、ひとりでもよりおいしく食事を摂ることができ、食事の質の向上に繋がる可能性がある。またどのような情報がおいしさに影響するかが分かれば、食品産業へ応用できる。

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2023 2022 2021 2020

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Is Food More Delicious When Eaten Alone or When via the Internet?2023

    • Author(s)
      海和 美咲、木下 直彦、稲葉 洋美
    • Journal Title

      Journal of Japanese Society of Shokuiku

      Volume: 17 Issue: 2 Pages: 81-89

    • DOI

      10.14986/shokuiku.17.81

    • ISSN
      1882-4773, 2189-3233
    • Year and Date
      2023-04-25
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Remote dining is more delicious than solitary eating ―A survey by questionnaire―2022

    • Author(s)
      海和美咲、木下直彦、稲葉洋美
    • Journal Title

      薬理と治療

      Volume: 50 Pages: 1623-1628

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] Does the quality of food differ when eating with others verse eating together virtually?2022

    • Author(s)
      海和美咲、木下直彦、稲葉洋美
    • Organizer
      The 8th Asian Congress of Dietetics
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] インターネットを介した食事ではおいしさや満足感をどのように感じるか?2022

    • Author(s)
      海和美咲、木下直彦、稲葉洋美
    • Organizer
      第69回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 他者の存在と摂食量情報が摂食量に与える影響2021

    • Author(s)
      稲葉洋美、永桶久美子、小日向桃香、阿部菜生、佐野翠、平松采弓、海和美咲、澁谷顕一
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 疑似的共食がおいしさに与える影響2020

    • Author(s)
      海和美咲,澁谷顕一,稲葉洋美
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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