• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Effects of short-chain fatty acids in the large intestine on salivary glands; for prevention of pneumonia in the elderly.

Research Project

Project/Area Number 20K18838
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 57080:Social dentistry-related
Research InstitutionKanagawa Dental University Junior College

Principal Investigator

Yamamoto Yuko  神奈川歯科大学短期大学部, その他部局等, 准教授 (60756568)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Keywords唾液 / IgA / 難消化性糖類 / 短鎖脂肪酸 / 盲腸内容物 / 米 / フラクトオリゴ糖 / pIgR / GPR41 / GPR43 / 顎下腺 / 肺炎
Outline of Research at the Start

高齢者の肺炎を引き起こす上気道感染症の予防に重要な役割を果たす、唾液中の抗菌物質であるIgA(抗体)の制御機構を解明する。申請者らの唾液中IgAに対する研究成果を基に、食物繊維摂取により大腸で腸内細菌が産生する短鎖脂肪酸(SCFAs)の、全身への生理活性作用に着目し、SCFAsがその受容体と自律神経を介して、遠隔臓器である唾液腺と唾液中IgAレベルに影響を与えるメカニズムを解明する。将来的には、易感染性である高齢者の唾液中IgAレベルを上昇させることで上気道感染症を予防する食事指導法を構築し、歯科から新しい感染症予防対策を国民に広く提案することで、国の医療費削減に貢献することを目指す。

Outline of Final Research Achievements

Rice β-starch may increase short-chain fatty acids (SCFAs) production in the large intestine and increase salivary IgA. In this study, rats were fed diets with varying ratios of rice α and β-starch (α100%, α75β25%, α50β50%, α25β75%, and β100%) for 4 weeks to determine their effects on SCFAs concentration in the colon and salivary IgA. Salivary IgA flow rate was higher in the α75β25%, α50β50%, α25β75%, and β100% groups compared to the control and α100% groups.
Ingestion of rice with more than 25% β-starch would have resulted in higher salivary IgA flow rate and higher concentrations of SCFAs in the cecal digesta.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

現在の日本では、高齢者の上気道感染症に起因する肺炎の増加が社会問題となっている。日本人の主食であり、高齢者が摂取する機会が多い「米飯」の状態を変えることで腸内のSCFAsを増加させ、その結果唾液中IgAレベルが増加すれば、高齢者の上気道感染症を予防する可能性がある。同じ量の米飯を摂取した場合でもβでんぷん25%以上の少し冷えた米飯を摂取した場合、唾液中IgA分泌速度と盲腸内容物中SCFA濃度が高値となる可能性が示された。米でんぷんの老化度を制御することによって、唾液IgAレベルを制御すること、ひいては上気道感染症を予防することが可能かもしれない。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (21 results)

All 2023 2022 2021 2020 Other

All Journal Article (6 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 6 results) Presentation (12 results) (of which Invited: 2 results) Book (1 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] Association between Non-Alcoholic Steatohepatitis-Related Hepatocellular Carcinoma and Periodontopathic Bacteria: A Cross-Sectional Pilot Study2023

    • Author(s)
      Takuma Ryo、Morozumi Toshiya、Yamamoto Yuko、Kobayashi Takashi、Matsui Takaaki、Yoneda Masato、Kessoku Takaomi、Nogami Asako、Tamura Muneaki、Kamata Yohei、Sugihara Shuntaro、Nomura Yoshiaki、To Masahiro、Minabe Masato、Mitsudo Kenji、Nakajima Atsushi、Komaki Motohiro
    • Journal Title

      Applied Sciences

      Volume: 13 Issue: 6 Pages: 3893-3893

    • DOI

      10.3390/app13063893

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Effect of High Fat and Fructo-Oligosaccharide Consumption on Immunoglobulin A in Saliva and Salivary Glands in Rats2021

    • Author(s)
      Yamamoto Yuko、Morozumi Toshiya、Takahashi Toru、Saruta Juri、Sakaguchi Wakako、To Masahiro、Kubota Nobuhisa、Shimizu Tomoko、Kamata Yohei、Kawata Akira、Tsukinoki Keiichi
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 13 Issue: 4 Pages: 1252-1252

    • DOI

      10.3390/nu13041252

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Education for Improving Children’s Behaviors during Eating in a Japanese Nursery School2021

    • Author(s)
      Horiuchi Rie、Maki Yuko、Tokunaga Miki、Yamamoto Yuko、Tsukinoki Keiichi、B. Singh Ram、W. Wilson Douglas、S. Buttar Harpal、Takahashi Toru
    • Journal Title

      Journal of Food and Nutrition Research

      Volume: 9 Issue: 6 Pages: 274-280

    • DOI

      10.12691/jfnr-9-6-1

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Cognitive Dysfunction in a Mouse Model of Cerebral Ischemia Influences Salivary Metabolomics2021

    • Author(s)
      To Masahiro、Sugimoto Masahiro、Saruta Juri、Yamamoto Yuko、Sakaguchi Wakako、Kawata Akira、Matsuo Masato、Tsukinoki Keiichi
    • Journal Title

      Journal of Clinical Medicine

      Volume: 10 Issue: 8 Pages: 1698-1698

    • DOI

      10.3390/jcm10081698

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Effect of Periodontal Disease on Diabetic Retinopathy in Type 2 Diabetic Patients: A Cross-Sectional Pilot Study2020

    • Author(s)
      Yamamoto Yuko、Morozumi Toshiya、Hirata Takahisa、Takahashi Toru、Fuchida Shinya、Toyoda Masami、Nakajima Shigeru、Minabe Masato
    • Journal Title

      Journal of Clinical Medicine

      Volume: 9 Issue: 10 Pages: 3234-3234

    • DOI

      10.3390/jcm9103234

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Faster Short-Chain Fatty Acid Absorption from the Cecum Following Polydextrose Ingestion Increases the Salivary Immunoglobulin A Flow Rate in Rats2020

    • Author(s)
      Yamamoto Yuko、Morozumi Toshiya、Takahashi Toru、Saruta Juri、To Masahiro、Sakaguchi Wakako、Shimizu Tomoko、Kubota Nobuhisa、Tsukinoki Keiichi
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 12 Issue: 6 Pages: 1745-1745

    • DOI

      10.3390/nu12061745

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 糖尿病モデルラットにおける顎下腺組織IgA濃度とpIgR発現量の解析2022

    • Author(s)
      山本裕子, 猿田樹理, 坂口和歌子, 窪田展久, 東雅啓, 清水智子, 両角俊哉, 高橋徹, 高垣裕子, 槻木恵一
    • Organizer
      第76回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] ラード摂取量の違いがラット唾液中IgAレベルに与える影響の検討2022

    • Author(s)
      山本裕子, 井出桃, 両角俊哉, 猿田樹理, 坂口和歌子, 東雅啓, 清水智子, 槻木恵一
    • Organizer
      日本歯科衛生学会第17回学術大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 米摂取がラット盲腸短鎖脂肪酸濃度と唾液中 IgA レベルに与える影響の解析2022

    • Author(s)
      山本裕子, 猿田樹理, 坂口和歌子, 東雅啓, 槻木恵一
    • Organizer
      第64回歯科基礎医学会学術大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 大麦若葉末の摂取がマウス盲腸内容物中短鎖脂肪酸濃度と唾液中IgAレベルに与える効果2022

    • Author(s)
      山本裕子, 槻木恵一
    • Organizer
      日本食品免疫学会第18回学術大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 食物因子が腸管と唾液腺に与える影響:唾液中IgAレベルは腸がつかさどる2022

    • Author(s)
      山本裕子
    • Organizer
      第1回日本唾液ケア研究会学術集会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 新たな生活様式における唾液IgAの意義-体内マスクで病原体から体を守る-2022

    • Author(s)
      山本裕子
    • Organizer
      日本唾液ケア研究会2022年度教育セミナー
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 短鎖脂肪酸の経口摂取が唾液腺と唾液中 IgA レベルに与える影響2021

    • Author(s)
      山本裕子, 猿田樹理, 坂口和歌子, 東雅啓, 槻木恵一
    • Organizer
      第63回歯科基礎医学会学術大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 糖尿病専門クリニックに通院中の糖尿病患者における糖尿病と歯周病の病態の関連性2021

    • Author(s)
      山本裕子, 両角俊哉, 平田貴久, 渕田慎也, 琢磨遼, 三辺正人
    • Organizer
      第64回春季日本歯周病学会学術大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] SARS-CoV-2 のエントリー分子の口腔内の局在について2021

    • Author(s)
      坂口和歌子, 猿田樹理, 山本裕子, 槻木恵一
    • Organizer
      第63回歯科基礎医学会学術大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 経口摂取した短鎖脂肪酸が唾液中IgA分泌速度に与える影響2020

    • Author(s)
      山本裕子, 高橋徹, 猿田樹理, 坂口和歌子, 両角俊哉, 東雅啓, 槻木恵一
    • Organizer
      第74 回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 脂肪添加含量の違いとフラクトオリゴ糖添加が唾液中IgA 分泌速度に与える効果2020

    • Author(s)
      山本裕子, 猿田樹理, 坂口和歌子, 東雅啓, 槻木恵一
    • Organizer
      第62回歯科基礎医学会学術大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 歯科衛生士が行う新しい食栄養指導の可能性2020

    • Author(s)
      山本裕子
    • Organizer
      第63回 秋季日本歯周病学会学術大会 歯科衛生士シンポジウム
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Invited
  • [Book] 唾液による健康効果の最前線~技術と市場~2021

    • Author(s)
      山本 裕子
    • Total Pages
      202
    • Publisher
      株式会社シーエムシー出版
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Remarks] 日本唾液ケア研究会

    • URL

      https://peraichi.com/landing_pages/view/salivacare

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Remarks] 唾液の免疫力アップ食品による感染予防

    • URL

      http://www.graduate.kdu.ac.jp/seeds/pdf/seeds_026.pdf

    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2024-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi